Пљусак није покварио славље: Матуранти и вечерас красили улице Бањалуке (ФОТО, ВИДЕО)

ГС
Пљусак није покварио славље: Матуранти и вечерас красили улице Бањалуке (ФОТО, ВИДЕО)

БАЊАЛУКА - Центар Бањалуке и вечерас је био окићен љепотом и младошћу, а улицама су прошетали матуранти Електротехничке школе и Католичког школског центра.

Понос и срећу што су завршили школовање, али истовремено и тугу јер се растају са пријатељима, није крио нико од њих, а за матурско вече које је за многе једно од најважнијих датума у младости, пажљиво су се бирала одијела и хаљине. Ни вечерашња матура није прошла без трубача.

Један од оних који се вечерас опрашта од средње школе јесте и ученик Електротехничке школе Давид Циган који за "Независне новине" истиче да је бити матурант ове школе једно посебно искуство које ће му остати у сјећању још дуго времена.

"Сваки дан је био изазов, али и прилика за учење и напредак. Задовољан сам што сам био дио ове школе и што сам имао прилику да упознам све те дивне људе са којим ме та школа повезала", рекао је Циган.

Иако су припреме за матуру многим ученицима стресне, код њега то није био случај.

"Припреме за матуру су биле опуштене, иако је вријеме било прилично кратко. Успио сам да постигнем све што сам замислио и задовољан сам резултатом", наводи он.

Након завршене Електротехничке школе, знање ће наставити стицати управо у области електротехнике, а план му је да упише Електротехнички факултет у Бањалуци.

Лијепе успомене на пријатеље из школе и професоре који су се максимално трудили да пренесу своје знање носиће и Нина Радић, матуранткиња Електротехничке школе.

"Данас сам јако срећна, као и сви жељно сам ишчекивала матуру, али у тој срећи има и туге јер се растајем са својим разредом. Након школе планирам наставити даљње школовање у својој струци и, наравно, остати у Бањалуци", каже Радићева додајући да се за матуру спремала неколико дана.

И Давид Шева вечерас оставља иза себе четири године средњошколског образовања у овој школи, а барем за сада, то ће бити и посљедња станица када је у питању његово формално образовање.

"На изненађење многих у мојој околини, не планирам наставити даље школовање јер желим да се посветим својој маркетиншкој фирми коју водим и другим пројектима које сам започео", истиче он, а свима који настављају своје школовање зажелио је много среће и успјеха.

Данашњи дан посебан је и за Тању Марковић, матуранткињу електротехничке школе, а како истиче посљедњих мјесец дана жељно је ишчекивала матуру.

"Планирам остати у својој струци и уписати Електротехнички факултет у Бањалуци. Ми матуранти затварамо једно поглавље живота и пред нас тек долазе озбиљније препреке и животни изазови. Свим матурантима желим много среће у будућем животу и да се сви заједно вечерас проведемо што љепше", рекла је она.

Срећу што завршава своје школовање не крије ни ученик ове школе Михаило Милетић, али исто тако помало је и тужан јер се, како наводи, завршава једно битно поглавље његовог живота.

"Моји другови и ја улазимо у свијет одраслих са неким новим обавезама. За сада не намјеравам наставити своје школовање и надам се да ћу себи наћи посао", каже он.

Како истиче, поприлично је одлучан око бирања гардеробе, па је и своје одијело одабрао брзо.

Андрејас Ћурић, вечерас је матурант Католичког школског центра, док ће у суботу бити матурант музичке школе, јер је паралелно похађао двије средње школе.

"Школске дане ћу дефинитивно памтити по добром дружењу и по томе што сам све, али апсолутно све урадио на неки свој начин и мислим да је то нешто што би сваки матурант пожелио да негдје иза себе има одлуке на које је поносан што их је донио", каже он за "Независне новине".

Похађање двије средње школе истовремено није било лако, али како каже, све би поновио.

"Било је доста захтјевно, било је доста одрицања и жртвовања, дана када сам био на иви да одустанем, али сада када погледам иза себе, не бих ништа мијењао", истиче Ћурић.

План му је уписати музичку академију, смјер виолина.

Католички школски центар и дане проведене у њему памтиће и Ивана Дугоњић.

"Ја сам и почела и завршила школу са пјесмом. Имала сам баш лијепих тренутака, упознала предивне људе, пропутовала скоро пола Европе и заиста ћу памтити само по добром", каже она за "Независне новине", а на питање какви су њени планови, одговор је јасан - математика.

Матурско вече посебно је и за Ему Гењо која истиче да се, како каже, за дивно чудо није спремала много, а школске дане ће памтити по најљепшем.

"Памтим по лијепим и по смијешним моментима. То су заиста најљепше године живота и послије планирам уписати језике", истиче она.

Сутра ће крај свог школовања прославити и матуранти Економске и Пољопривредне школе. Окупљање је заказано у 19 часова, а прослава ће се наставити у хотелу "Босна".

Како је изгледала вечерашња матура погледајте у галерији фотографија нашег фотографа Велибора Трипића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана