Плесачи “Геме” хип-хопом јуришају на свјетски подијум

Катарина Шапоња
Плесачи “Геме” хип-хопом јуришају на свјетски подијум

Чланови Плесног клуба “Гема” ускоро ће имати прилику да своје умијеће и таленат покажу на свјетском првенству у хип-хоп плесу које ће у Скопљу окупити 4.900 такмичара.

Могућност да међу плесачима са четири континента у најбољем свјетлу представе свој клуб и град имаће 13 чланова “Геме” и то пет у дјечијој, шест у јуниорској и двије дјевојке у сениорској категорији. 

Тренер и кореограф хип-хопа Ацо Романић је рекао да је најбољи пласман који су до сада постигли полуфинале на свјетском првенству, а сада се, како каже, надају да ће тај резултат надмашити.

- Тај резултат који је “Гема” постигла најбољи је у историји БиХ када је ријеч о хип-хопу, а имамо и велика очекивања на такмичењу које се одржава од 9. до 15. октобра - рекао је Романић и додао да су плесачи веома узбуђени.

Према његовим ријечима, чланови “Геме” тренирају од четири до пет пута седмично, а за овај велики догађај се припремају још од маја.

- У јуну је било првенство БиХ, што је уједно и квалификационо такмичење за свјетско, гдје су наши плесачи у свим групним категоријама освојили титуле државних првака, а сви соло такмичари су се квалификовали и били при самом врху - истакао је Романић.

Плесачица која је својим трудом и залагањем заслужила прилику да оде на такмичење Софија Пејаковић већ неколико пута је учествовала на свјетским и европским првенствима остварујући завидне резултате.

- Свјетско првенство је крајњи циљ сваког плесача, те је цијела ова година посвећена томе. У току године радимо на кондицији и техници плеса како би били постигнути што бољи резултати - појаснила је Пејаковићева.

Како наводи, неопходни су и додатни тренинзи и самосталан рад. 

- Такмичење попут овог омогућава нам упознавање са различитим свјетским културама и људима, чиме ширимо своје видике и могућности. На индивидуалном нивоу ово такмичење је изазов за све који желе да одмјере труд и рад са најбољима на свијету - рекла је Пејаковићева.

Додала је да пласман не зависи само од форме плесача већ и од среће. 

- Тек када се то споји, добијамо жељени резултат. Ипак, сматрам да је жеља за личним напретком најважнија - закључила је она.

Пејаковићева истиче да наступа у соло категорији те да у хип-хопу не постоји кореографија, него се плеше фристајл.

- То је нешто уникатно, што настаје на сцени у тренутку извођења и на чему се годинама ради. Плес тренирам већ 14 година и он је постао велики дио моје личности и живота, те не могу без њега. Он је спој умјетности и спорта, нешто што сваком човјеку треба - казала је Пејаковићева.

Ова успјешна плесачица може да се похвали 13. мјестом на европском првенству у сениорској категорији које је освојила прошле године. 

 УПИС 

Ацо Романић наводи да клуб броји више од 400 чланова, гдје најмању групу похађају дјеца од четири године, а од седам већ крећу да се такмиче.

- Имамо и рекреативне групе хип-хопа и латино плесова, као и групе за полазнике који имају више од 50 година. До краја септембра уписујемо нове чланове у школу плеса за предшколце, основце, средњошколце и одрасле - рекао је Романић и додао да се часови одржавају у просторијама ПК “Гема” у улици Јована Дучића 23а (Чајавец), а све информације могуће је добити позивом на бр. 065/729-999 или путем “Фејсбук” и “Инстаграм” страница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана