“Плавом телефону” стигло дупло више пријава: Насиље и проблеми у породици пале аларм

Јасмина Салопек
“Плавом телефону” стигло дупло више пријава: Насиље и проблеми у породици пале аларм

БАЊАЛУКА - Савјетодавна линија “Плави телефон” од почетка године примила је 40 анонимних пријава сумњи на насиље над дјецом и одраслима, што је два пута више у односу на исти период прошле годину.

За првих седам мјесеци примили су 10.200 позива и 1.770 порука и питања путем чет савјетовања. Од оснивања 2013. године помоћ је затражило више од 50.000 дјеце и одраслих.

Координатор рада “Плавог телефона” Маја Ковачевић за “Глас Српске” је рекла да добијају више позива дјеце због различитих проблема.

- Често се пријављује насиље у породици гдје родитељ, старатељ или неки други члан породице врши насиље над дјететом или својим партнером - рекла је Ковачевићева.

Како каже, често је присутно и вршњачко насиље, нарочите насиље путем интернета. Најчешћи проблеми због којих их позивају дјеца, али и одрасли су из области менталног здравља, а како каже, то се односи на паничне нападе, депресију, анксиозност, али и осјећај усамљености, те помисли на суицид.

- Млади често позивају наш бесплатни телефон 080-050-305 како би разговарали, не само о менталном здрављу и насиљу, већ и о породичним проблемима - појаснила је Ковачевићева. Додаје да често примају позиве гдје дјеца желе да причају о проблемима који се тичу школе, али и да се едукују и информишу у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем.

- Честа тема су и односи између родитеља и дјеце. Родитељи позивају како би добили савјет или разговарали о томе како да се у одређеној ситуацији поставе према дјетету - казала је Ковачевићева. Много пута, како каже, имали су позиве и од дјеце која нису знала или нису смјела да родитељима кажу за неки проблем из школе.

- Важно је нагласити да су сви позиви и разговори анонимни и бесплатни, те особа која позива не мора да остави никакав свој податак. Довољно је да подијеле разлог због којег су нас позвали. Савјетници су ту да им помогну и да их подрже, те дају неки савјет који би био најбоље рјешење проблема - додала је Ковачевићева. Наглашава да, уколико је некоме незгодно да прича о проблему, увијек може да се обрати путем чета који се налази на страници “Плавог телефона”, али и путем друштвених мрежа или електронске поште.

- Тренутно помоћ пружа пет психолога, са дугогодишњим искуством. Ту је и 20 волонтера који су прошли обуку за савјетодавни рад, тако да и они одговарају на позиве - рекла је Ковачевићева. Сваки позив је другачији и посебан, а емотивно су најтежи они у којима се пријави насиље.

Конкурс

Једном до два пута годишње савјетодавна линија “Плави телефон” организује обуку која траје неколико мјесеци. Посљедња група која је у децембру мјесецу кренула на обуку, сада је почела са радом.

- Нови конкурс за пријем волонтера биће расписан у октобру. Конкурс ће бити доступан на друштвеним мрежама и на страници “Плавог телефона” - рекла је Маја Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана