“Плави телефон” пали црвени аларм због суицида

Јана Кезић
“Плави телефон” пали црвени аларм због суицида

БАЊАЛУКА - Анонимна и бесплатна линија за дјецу и младе “плави телефон” у току прошле године зазвонио је 14.800 пута, а најчешћи разлози јављања су проблеми са менталним здрављем, сукоби у породици, али и вршњачко насиље.

Казала је то за “Глас Српске” координатор рада и савјетник “плавог телефона” Маја Ковачевић и додала да је путем електронског савјетовања послато 2.150 упита.

“Плави телефон” је сигурно мјесто гдје свака особа може да се обрати уколико има проблем и жели са стручњацима да подијели како се осјећа и шта је мучи. Грађани могу да се обрате путем бесплатног броја телефона 080 05 О3 05 или да пишу путем чета, који се налази на сајту “плавителефон.ба”.

Према ријечима Маје Ковачевић број позива и разговора се стално повећава, чему свједоче и подаци према којима их је током 2022. било двоструко више него годину раније.

- Све је више грађана који су упознати са постојањем наше услуге, али и оних који се уопште одлучују да потраже помоћ и подршку због различитих изазова са којима се суочавају - рекла је Ковачевићева.

Објаснила је да су најчешћи разлози због којих им се обраћају грађани они у вези са менталним здрављем, при чему се издвајају проблеми попут страха и анксиозности, депресије, усамљености, размишљања о суициду те самоповрјеђивању. Истакла је да се од новембра 2022. године, па до сада повећао број позива оних који су размишљали о суициду.

- У посљедња три мјесеца је три пута већи број позива на тему суицида у односу на претходне мјесеце, што је у просјеку два позива сваки дан, током радне седмице - казала је Ковачевићева.

Поред тема из области менталног здравља, како каже, често им се јављају и због насиља и злостављања.

- Многи се жале на емоционално, али и физичко злостављање, како у породици, тако и путем интернета - рекла је Ковачевићева.

Лани су, прича, имали 30 пријава сумњи на насиље, а надлежним институцијама пријављена је сумња на насиље над 20 дјечака и 13 дјевојчица те пет мушкараца и 10 жена.

- Управо се и највећи број, односно око 60 одсто, пријава ових сумњи односи на насиље у породици, док се остатак односи на насиље путем интернета, занемаривање и вршњачко насиље - рекла је Ковачевићева.

“Плави телефон” првенствено намијењен за дјецу и младе особе, али су због настанка пандемије проширили услуге те су доступни за све грађане БиХ, додајући да им се највише обраћају адолесценти.

Савјетници “плавог телефона” су ту да саслушају особу, да јој пруже подршку и да кроз разговор заједно са њом покушају да осмисле рјешење. Савјетник никада неће критиковати или осуђивати особу или умањивати њен проблем. Сматрају да је сваки проблем важан и да не постоје велики или мали проблем.

Ковачевићева је истакла да ће у сарадњи са организацијом УНИЦЕФ током ове године радити једну анализу потреба дјеце и младих са нагласком на адолесценткиње, када је у питању психосоцијална заштита.

Волонтери

Маја Ковачевић каже да су на савјетодавној линији тренутно запослена четири психолога, а поред тога су ту волонтери и савјетници који своје слободно вријеме користе тако што се јављају на позиве и пружају помоћ и подршку свим грађанима.

- Сви који су заинтересовани да постану волонтери могу да пошаљу пријаву, а све информације могу да пронађу на сајту “плавителефон.ба”. Едукације организујемо једном или два пута годишње, с обзиром на то да су поприлично обимне и да трају дужи период - рекла је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана