“Плави телефон” пали црвени аларм: Насиље на интернету сије страх међу дјецом

Катарина Шапоња
“Плави телефон” пали црвени аларм: Насиље на интернету сије страх међу дјецом

БАЊАЛУКА - Дјеца и млади најчешће позивају “плави телефон” како би разговарали о проблемима у вези са менталним здрављем, при чему су најзаступљеније теме страх и анксиозност, панични напади, депресија, самоповређивања и суицидне мисли и идеје.

Ово је истакла координаторка ове услуге Маја Ковачевић и додала да су, поред менталног здравља, честа тема разговора и насиље и злостављање, при чему је најзаступљеније насиље у породици и насиље путем интернета.

- Исто тако, дјеца и млади често се обраћају како би разговарали о вршњачким и породичним односима, о проблемима у школи те како би се информисали о сексуално репродуктивном здрављу - казала је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, у просјеку током једног мјесеца “плави телефон” заприми по четири пријаве сумње на насиље. Како наводи, у овој години савјетници “плавог телефона” су одговорили на око 4.000 позива и 1.156 питања путем чет савјетовања.

- Важан податак јесте и то да је центрима за социјални рад и омбудсманима за дјечија права прослијеђено 34 пријаве сумњи на насиље и суицид којима је обухваћено 39 особа - рекла је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, примјетно је како је у априлу, мају и јуну  ове године дошло до смањења броја позива.

- Вјерујемо да је разлог за то што је доступност “плавог телефона” смањена са 13 на осам часова, а у прилогу томе иде и број пропуштених позива које имамо у току једног мјесеца - истакла је она.

Како каже, у мају и јуну када су били доступни од девет до 17 часова, имали су сваки мјесец између 600 и 650 пропуштених позива док је у марту када су били доступни од девет до 22 часа тај број износио 200.

- У току прошле године, савјетници “плавог телефона” су одговорили на 14.978 позива и 2.933 питања путем е-савјетовања - истакла је Ковачевићева и додала да је надлежним институцијама прослијеђено 56 пријава сумњи на насиље и суицид којима је обухваћено 26 дјевојчица, 22 дјечака, 30 жена и четири мушкарца.

Како каже, Удружење “Нова генерација” организује радионице за основношколце и средњошколце на теме из области менталног здравља те насиља и злостављања.

- Имамо веома лијепу сарадњу са школама те често на позив самих ученика или управе школе спроводимо радионице и предавања на теме које су дјеци важне - истакла је она и додала како су у претходној школској години посјетили неколико школа у којима су са дјецом разговарали о насиљу путем интернета, о анксиозности,  суициду и самоповређивању, о различитостима, емпатији, али и о заљубљености.

У наредном периоду, како каже, планирају да организују радионице у којима ће обрађивати теме које се тичу насиља и злостављања.

- Све радионице спроводи наш стручни тим којег чине психолози, с дугогодишњим искуством рада са дјецом те волонтери-савјетници који пролазе различите вишемјесечне обуке како би на што адекватнији начин одговорили на потребе дјеце и младих - рекла је Ковачевићева.

Историја

Услугу “плави телефон” покренуло је Удружење “Нова генерација” из Бањалуке 2013. године.

- До данас је запримљено више од 65.900 позива, преко 7.600 упита путем чет савјетовања те је надлежним институцијама упућено преко 255 пријава сумњи на насиље над дјецом и одраслим особама - истакла је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, приликом звања није потребно остављати личне податке, а захваљујући сарадњи с компанијом “м:тел”, сви позиви су бесплатни без обзира на мрежу из које их особе позивају.

- Све активности “плавог телефона” спроводе се у сарадњи са УНИЦЕФ-ом у БиХ - казала је Ковачевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана