Планинарски дом "Шибови" рај за љубитеље природе

Илијана Божић
Планинарски дом "Шибови" рај за љубитеље природе

БАЊАЛУКА - Планинарски дом "Шибови", смјештен у зеленој оази са које се пружа панорамски поглед на цијели град, након паузе од десет година испуњен је планинарима и љубитељима прелијепог пејзажа који сваки слободан тренутак користе за уживање у чарима природе.

Ова ваздушна бања викендом је препуна родитеља и дјеце, младих и старих који уживају у пикнику, роштиљу и шетњи, а уређене бициклистичке и планинарске стазе прави су рај за кампере и планинаре.

Члан Управног одбора Планинарског друштва "Козара" Бранислав Антонић, којег смо затекли у обновљеној кућици на једном од омиљених излетишта у граду на Врбасу, каже да је много труда уложено у рестаурацију.

- Крајем 2018. године добили смо дом, који је био прилично девастиран и запуштен. Кров је прокишњавао, а били су уништени и зидови. Захваљујући пројекту "Виа Динарица" и волонтерском раду наших чланова успјели смо да га уредимо - рекао је Антонић.

Истакао је да је планинарски дом оспособљен да прими госте, те да располаже са 20 лежајева и десет помоћних мјеста, тако да група од 30 људи може ту да преноћи.

- Нови амбијент дома, који подразумијева и кухињу, биће отворен сваким даном осим понедјељка и уторка. Ово је први планинарски дом у граду, а циљ нам је да направимо и дјечије игралиште.

Планирамо да оградимо дом како бисмо заштитили природу, јер несавјесни грађани паркирају возила и бацају смеће - истакао је Антонић и додао да је сљедећи корак уређење мјеста за камповање и роштиљање.

Мјештани су задовољни што коначно могу да уживају у љепотама природе, изведу дјецу на чист ваздух, друже се са пријатељима, те прошетају љубимце.

- Скоро сваки дан дођем и уживам у миру и тишини. Овдје проналазим лијек од свакодневног стреса, а уз чај поразговарам са људима - рекла је Миланка Алексић.

Рекреативац Данило Марић казао је да обожава да сврати у планинарски дом како би се одморио од свакодневног хода познатим стазама на Шибовима.

Планинари преноћиште у дому плаћају десет КМ, пријатељи Планинарског друштва "Козара" 15, а остали 20 марака.

 

ПЛАНОВИ

Бранислав Антонић је казао да Планинарско друштво "Козара" има у плану да организује културно-умјетничка дешавања и радионице.

- Размишљамо да припремимо пројекције документарних филмова о планинарењу и бициклизму. Организоваћемо радионице о бициклизму, преживљавању и оријентацији у природи, те упознавање са флором и фауном. План нам је да окупимо што више људи, а позивамо све суграђане да дођу и уживају у природи, јер мир и тишина који овдје владају лијек су за свакога - рекао је Антонић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана