Планинари расути у превише друштава

Данијела Стоканић
Планинари расути у превише друштава

Бањалука - На подручју града регистровано је осам планинарских друштава и клубова, за које је из градске касе прошле године издвојено 7.000 марака, док за ову годину тачан износ новца још није познат.

Због оволиког броја друштава планинари су морали да оснују савез да би могли рачунати на помоћ службе града.

Предсједник градског Планинарског савеза Душко Блажић истиче да је осам планинарских удружења превише за један град.

- Мислим да би на нивоу града једна-двије организације овог типа биле сасвим довољне - казао је Блажић.

Према његовим ријечима, новац који одобре градске власти на годишњем нивоу за ова друштва градски Планинарски савез је подједнако распоређивао на свих осам организација.

- Свакој од њих је доспијевало по неколико стотина марака, што је недовољно за њихово функционисање и рад - истакао је Блажић.

ПД "Козара", једно од најстаријих друштава у граду и Републици Српској, основано 1936. године и броји више од 150 чланова, прошле године је од Савеза добило око 300 марака.

- Осим тога, припало нам је и 500 КМ које смо добили накнадно намијењених за Бањалучку трансверзалу у склопу прославе града - рекао је члан Управног одбора овог друштва Зоран Бурсаћ.

Он истиче да тих 300 марака није довољно ни за телефонске позиве које друштво обавља у склопу својих редовних активности, а камоли за нешто друго.

Из Административне службе кажу да се у складу са Програмом финансирања спорта и физичке културе за Савез одобрава новац у складу са динамиком пуњења буџета, а по писменом захтјеву Савеза њима се и дозначава.

- Служба града је у прошлој години Савезу одобрила 7.000 марака, а годину раније 5.000 марака - рекао је самостални стручни сарадник за спорт у служби града Драган Бабић.

С обзиром на то да још није усвојен Програм финансирања спорта и физичке културе за текућу годину, још није познато на колико новца из градске касе могу да рачунају планинари.

- Планинари 2010. године нису добили новац од града јер још нису били удружени у савез. Тада су само чланови Планинарског друштва "Козара" добили 500 марака поводом Дана града, 22. април - рекао је Бабић.

Клубови и друштва

На подручју града дјелују Планинарско-алпинистичко-оријентациони клуб "Бањалука", планинарска друштва "Поштар", "Козара", "Мањача", "Гора", Планинарско-алпинистички клуб "Самит", Пењачки клубови "Еџтреме" и "Соло".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана