Пјесме и игре освијетлиле стазе светосавља

Јасна Драгојевић и дописници
Пјесме и игре освијетлиле стазе светосавља

Бањалука, Фоча - Свечаним академијама и приредбама, на којима су награђени најбољи ђаци и просвјетни радници, широм Републике Српске обиљежена је школска слава Свети Сава.

Прославе првом српском просвјетитељу у част почела је још у четвртак навече, а Светосавска химна одјекивала је школским холовима и у петак. Свечано је било и у бањалучкој школи "Бранко Ћопић", гдје су се ученици уз помоћ наставника потрудили да пјесмом и рецитацијама покажу колико је важно крочити стазама светосавља. Ђаци ове школе Стефан Лонцо и Алекса Сибиновић кажу да је слављење имена Светог Саве посебно значајно.

- Због оснивања школа и болница Свети Сава заслужује поштовање свих нас - рекли су они.

У бањалучкој ОШ "Георги Стојков Раковски", захваљујући донацији Фабрике дувана Бањалука у петак је свечано отворен обновљени кабинет биологије. Весело је било и у ОШ "Иво Андрић", гдје је директорица школе Жељка Опачић наградила чак 19 ученика који имају све петице.

У Фочанском центру за спорт и културу начелник општине Радисав Машић даровао је златником прворођено дијете у овој години, дјечака Алексеја Радановића, а приредба је обогаћена извођењем хора Богословије Светог Петра Дабробосанског.

У програму светосавске академије у Козарској Дубици наступило је 40 ђака, а у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" одржан је Светосавски бал. Лик и дјело првог српског просветитеља понукали су и ученике у Милићима да приреде богат програм у његову част.

Осим чланова хорских, драмских и других секција у милићком Дому рудара наступио је и глумац Народног позоришта РС Жељко Еркић, музички састав "Катера" и други извођачи. Они су публику вратили у прошлост и представили им занимљив животни пут Растка Немањића. Најбољи ђаци из Градишке награђени су новчаним наградама.

- На овај начин желимо да стимулишемо ђаке да кроз награде препознају да неко прати њихов рад и успјехе - рекао је начелник Зоран Аџић.

Заштитник школа и просвјетних радника свечано је обиљежен и у Приједору, гдје су такође награђивани ученици и професори, који су казали да им је то велика част, подстицај и мотивација за будући рад. Прославу крсне славе у ОШ "Свети Сава" обогатила су и 32 бивша радника ове установе. Међу њима био је и Милорад Глуховић, који је четири деценије био учитељ.

На југу Српске, у Требињу, у четвртак увече на свечаној академији говорио је и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је поручио да људи више треба да се брину једни о другима. Лик и дјело српског светитеља прослављени су и у Модричи, Зворнику, Вишеграду, Котор Варошу, те другим општинама и градовима.

Велики православни празник свечано је обиљежен у Саборном храму Рођења пресвете Богородице у Сарајеву светом литургијом, славским обредом и подјелом више од 500 пакетића малишанима.

Неизбрисив траг

Поводом Савиндана честитку ученицима, наставницима и ваннаставном особљу упутио је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је рекао да је оставштина Светог Саве потврђена кроз вијекове.

- Желим да захвалим свим учитељима и наставницима на преданом раду са ученицима и позивам их да истрају на васпитавању и образовању младих генерација у светосавском духу, скромности, хуманости и његовању културе дијалога - рекао је Малешевић.

Празник који окупља

Епископ зворничко-тузлански Хризостом рекао је у бесједи на светосавској академији у Бијељини да је Свети Сава духовни отац и сила која окупља и одржава српски народ.

- Свети Сава, као духовни вођа, учитељ и просвјетитељ, повео је српски народ путем Исуса Христа, који води у живот вјечни. Свети Сава треба да нам свима буде инспирација за све лијепо, свето и честито међу Србима - рекао је владика Хризостом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана