Петиција у Улици војводе Момчила: Станари против двосмјерне улице

ГС
Петиција у Улици војводе Момчила: Станари против двосмјерне улице

Станари Улице војводе Момчила покренули су петицију због пројекта да се у овој улици уведе двосмјерни саобраћај, а који планира градска администрација.

Из Градске управе истакли су да је још 20. јуна уклоњен дотрајали стамбени објекат на углу Улице војводе Момчила и тиме су створени предуслови да се прошири саобраћајница и формира двосмјерни режим саобраћаја.

Како мјештани истичу за "Независне новине", они се слажу да Градска управа треба да ријеши проблеме саобраћаја и уопште регулације смјера саобраћаја како би се избјегла гужва у самом центру града.

"Међутим, не слажемо се са самом изведбом, односно посљедицама до којих ће доћи примјеном овог пројекта и промјеном саобраћајног режима", истакли су они.

Додају да на овом подручју има око 10 зграда и велики број станара већ сада води битку за паркинг просторо.

"Проширивањем постојеће улице и постављањем двосмјерног саобраћаја смањује се и број паркинг мјеста, самим тим доћи ће до проблема паркирања аутомобила станара", рекли су мјештани ове улице.

Како кажу, ова улица припада другој градској зони, иако је само неколико стотина метара удаљена од главног трга, самим тим многи гости по повољној цијени паркирају и додатно заузимају простор за паркирање.

"Сада када би се овим пројектом смањио број паркинг мјеста настао би још већи проблем од постојећег, јер ми нећемо знати гдје да паркирамо аутомобиле ако се не нађе квалитетно рјешење, а оно се тренутно не види", закључили су мјештани.

Зоран Тепић, један од станара, упућује на још један битан проблем, а то је безбједност дјеце.

"Гледајући претходне регулационе планове може се закључити да су се годинама смањивали животни простор и зелене површине", рекао је Тепић за "Независне новине" те додао да се долази до ситуације да ће дјеца одмах након изласка из зграде бити директно изложена густом и интензивном саобраћају, што угрожава њихову безбједност.

"Повећањем интензитета саобраћаја увођењем двосмјерне улице повећавају се загађење, али и интензитет буке, што значи да ће квалитет живота бити значајно нарушен", закључио је Тепић те додао да станари виде више бенефита у томе да се не успостави двосмјерни саобраћај него да се успостави.

"Овдје није ријеч о томе да се жели смањити проток саобраћаја, али није потребан низ оваквих проблема", поручио је Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана