Пети пут по реду: Поново одгођена сједница о ребалансу буџета

ГС
Пети пут по реду: Поново одгођена сједница о ребалансу буџета

Наставак 15. ванредне сједнице Скупштине града Бањалука, на којој су одборници требали расправљати о ребалансу буџета за 2023. годину, вечерас је поново, по пети пут, прекинута због недостатка кворума.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић одлучио је да гласање о наставку ванредне сједнице градског парламента одгоди и закаже данас након консултација јер је након дуге паузе дошло 13 одборника, а за гласање је потребно 16.

Нинковић је у обраћању одборницима рекао да се то мора данас завршити и одлучио да гласање закаже око 17.30 часова, након консултација.

У 18 часова на сједници се појавило 12 одборника, што није било довољно за гласање, преноси АТВ.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да неће одустати од борбе да Бања Лука добије ребаланс, који је неопходан за рјешавање текућих питања на која чека 6.000 грађана.

-Још увијек постоји шанса да ребаланс буде усвојен, а ми ћемо се борити док год постоји и најмања шанса да се сва питања на која чека 6.000 људи ријеше. Ми настављамо да радимо на тражењу алтернативних рјешења. Осим тога настављамо и нашу борбу на рјешавању проблема узрокованих неодржавањем редовних сједница – поручио је градоначелник.

Додао је да остаје отворено и питање када ће бити заказана наредна ванредна сједница, на којој би се расправљало о донацији вриједној милион евра за потребе изградње Европске куће, а за коју je рок до 7. фебруара.

Како је казао градоначелник,  два наставка сједнице у једном дану доказ су да је то могуће онда када им то политички одговара, док у ситуацијума када постоје потребе Бање Луке и њених грађана за редовном сједницом онда се више од 60 дана не може заузети политички став.

– Питам се зашто не могу том брзином организовати консултације око заказивања редовне сједнице како би грађани добили бесплатан и повољнији јавни превоз, како би млади обољели од дијабетеса тип 1 добили сензоре и како бисмо ријешили и бројна друга важна питања на која чекамо више од два мјесеца – истакао је Станивуковић.

Додао је да је захвалан свим одборницима који се нису вратили на сједницу, јер су, како је казао на тај начин одбранили ребаланс.

Подсјећамо, на засједању 11. јануара одборници Скупштине града изгласали су Приједлог одлуке о реалокацији буџетских средстава у јавним установама, а сједница је прекинута у току расправе о ребалансу буџета за 2023. годину.

Наставак је био заказан за наредни дан, 12. јануара, али сједница није одржана јер није било потребног кворума, којег није било ни 17. јануара за када је био заказан наставак овог засједања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана