Петарде нису играчке

Данијела Стоканић фото: А. Чавић
Петарде нису играчке

Бањалука - Поводом предстојећих празника припадници ЦЈБ Бањалука у петак су на Тргу Крајине подјелом летака информисали и упозоравали грађана на опасност и посљедице које нестручно руковање пиротехником може да изазове.

Помоћник командира Полицијске станице Бањалука - Центар Ранко Благојевић рекао је да је ова акција одржана у склопу информативно-пропагандне кампање под називом "Петарде нису играчке -  не дозволимо да се смијех претвори у крик".

- Како славље не би завршило у сузама идућих дана ћемо и у школама одржати едукативна предавања о могућим посљедицама које настају нестручним руковањем пиротехничких средстава и казнама - рекао је Благојевић, апелујући на грађане, а посебно на млађу популацију, да се уздрже од употребе оружја и пиротехничких средстава, како не би дошло до нељежених посљедица.

Подвукавши да је употреба ових средстава у затвореним просторијама и у просторијама гдје се окупља већи број лица и на начин којим се изазива узнемиреност грађана забрањена.

Према његовим ријечима за недозвољену продају експлозивних материја прописана је новчана казна од 1.000 до 5.000 марака.

- За лица која пале пиротехничка средства на мјестима и на начин којим се изазива узнемиреност грађана казна је од 300 до 900 марака - рекао је Благојевић.

Бањалучани нису претјерано храбри кад су у питању петарде и слична средства. Милошу Ђукићу петарда је експлодирала у руци и од тада се, каже, плаши да запали и прскалицу.

- Имам лоше искуство када су у питању пиротехничка средства. Прије више година петарда ми је пукла у рукама и од тада се плашим и када чујем да одјекне у мојој близини - рекао је Ђукић.

Пензионер Милорад Јамаџија каже да га много нервира бацање пиротехничких средстава, а посебно петарди.

- Грађани би требало да поведу много рачуна гдје и кад бацају петарде, посебно дјеца. Похвалио бих ове полицијске акције, јер многи утичу на савјест љубитеља пиротехничких средстава - рекао је Јамаџија.

Према ријечима грађана, петарде су из године у годину све јаче и опасније, а са друге стране су све јефтиније, доступније и несигурније за употребу. Када је у питању цијена пиротехничких средстава, у зависности од величине и јачине буке коју стварају, креће се од двије марке за паковање од 100 комада, па до пет КМ за један примјерак оних најјачих.

Повреда

Током прошлогодишњих новогодишњих и божићних празника, на подручју ЦЈБ Бањалука одузето је 1.800 петарди и више од 100 различитих пиротехничких средстава.

У истом периоду забиљежен је један случај повреде прстију руке које је, усљед нестручног руковања пиротехничким средством задобио малољетник из Бањалуке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана