Петарде и ватромети опасне забаве

Јасмина Перишић
Петарде и ватромети опасне забаве

Бањалука - Петарде, ватромети и друга пиротехничка средства која се користе у вријеме новогодишњих и осталих надолазећих празника, опасна су забава, поготово за дјецу, јер нестручним руковањем може доћи до великих и трајних здравствених посљедица.

Да би употреба пиротехнике била сведена на минимум, МУП Републике Српске ће до краја јануара спроводити кампању по основним и средњим школама.

- Током предавања ученици ће имати прилику да се упознају са свим посљедицама нестручног руковања петардама, разним врстама ракета и другим пиротехничким средствима. Статистика је неумољива и указује на то да у 70 одсто случајева долази до повреда прстију на рукама, а преосталих 30 одсто чине опекотине лица, озљеде очију, уста и носа те оштећења слуха - рекла је портпарол Центра јавне безбједности Марија Маркановић.

Према њеним ријечима, забрањена је и посебно опасна употреба пиротехничких средстава у затвореним просторијама и у просторијама гдје се окупља већи број лица.

- За лица која бацају петарде, испаљују ракете или ватромете на мјестима и на начин којим се изазива узнемиреност грађана, прописана је новчана казна од 300 до 900 КМ - рекла је Маркановићева.

Додала је да ће сви власници продавница који имају законско овлашћење да продају пиротехничка средства бити упозорени да продаја мора да буде у складу са законом.

- Пиротехнику првог разреда трговци могу продавати током цијеле године особама старијим од 12 година, без посебног одобрења за набавку. За пиротехнику другог разреда важи правило да је могу купити пунољетне особе и лица старија од 16 година, али уз присуство родитеља - казала је Маркановићева.

Истакла је да је казна за продавце који нелегално набављају и продају пиротехничких средстава од 300 до 1.500 КМ.

У Хитној помоћи кажу да током овог мјесеца није било лица са повредама насталим нестручном употребом пиротехнике.

- Откако се спроводе кампање по школама, али и од када је повећана контрола продаје пиротехнике, све мање је лица, а посебно дјеце, која се јављају због ове врсте повреда. Обично око Нове године и Божића буде неколико случајева, али сваке године их је све мање - казали су у Дому здравља.

Подијељена мишљења

Мишљења грађана су подијељена. Није мали број оних који сматра да нема весеља без пиротехничких ефеката, а много већи је број оних који су против употребе петарди.

- Не разумијем оне који купују дјеци петарде. Изгледа да је то тренд, али нико не размишља о опасности или узнемиравању грађана. Код нас на Старчевици су експлозије петарди свакодневне, посебно поподне и навече, када људи одмарају - рекла је Савка Р. из улице Стевана Првовенчаног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана