Петар Билчар: Нови цјеновник одвоза смећа - борба против дивиљих депонија VIDEO

ELTA TV
Петар Билчар: Нови цјеновник одвоза смећа - борба против дивиљих депонија VIDEO

Новим цјеновником градске „Чистоће”, који је донесен на иницијативу Градске управе, желимо утицати на наше суграђане. Желимо смањити могућност настанка дивљих депонија и одлагање кабастог отпада на мјеста која за то нису предвиђена, казао је Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука гостујући на Елта телевизији у емисији Бањалучка хроника.

„Нама је јасно да је људима тешко, компликовано и скупо да ангажују камион Чистоће, који би одвезао можда само један предмет – на примјер, само један тросјед, фрижидер или телевизор. Зато смо и тражили од овог комуналног предузећа  да направе неку нову понуду. Сада, у понуди Чистоће имамо могућност да се за 10 КМ одвезе један предмет, један производ, небитно да ли је то замрзивач или плакар. Довољно је само да се назове Чистоћа, уплати 10 КМ + ПДВ и они ће одвести тај предмет на депонију. Мислим да је то доста добра - промотивна цијена, нарочито ако узмео у обзир да се 6 КМ плаћа депоновање на Градску депонију”, наводи Билчар.

Наиме, након вишемјесечне медијске кампање, да се кабасти, крупни отпад не одлаже на мјеста која за то нису прописана, постављен је и видео надзор, како би се казнили прекршиоци. Људи који се нису придржавали правила, добили су прекршајне налоге, додаје Билчар.  Овом иницијативом према Чистоћи која је резлтирала новим, много прихватљивијим цјеновником желимо сузбити појаву настанка дивљих депонија у граду, додаје Билчар.

Осврнуо се начелник Одјељења за комуналне послове и на изузетно велике пројекте који нас чекају у наредној години. Највећи капитални пројекат тиче се водоснабдјевања, а то је пројекат Вода 1, Вода 2, али и Вода 3.

„Пројекат Вода 1 је у току. Тренутно се ради на Чесми 3. Наш циљ и задатак је да на љето идуће године грађани виших дијелова насеља Чесме први пут добију воду из градског водовода. Ради се и крак од 20 километара према Горњој Пискавици, која је имала великих проблема у водоснабдјевању. Чим временски услови дозволе, наставиће се изградња крак према Радосавској, као и градња резервоар у Бронзаном Мајдану. Планирано је да се ради и друга висинска зона у Зеленом виру, али и у Чесми. Ту је и Вода 2. Надамо се да ће бити изабран извођач радова, како би се већ на прољеће ушло у овај посао.  Прво би се завршавало водосабдјевање у Јагарама, а затим у Браће Милетића, више кракова подсистема Звијезда, крак према Бркићима, Гаковићима, Кременовићима. Такође, планиран је и наставак изградње подсистема Бронзани Мајдан, неколико различитих локација у Поткозарју, Верићима, Мишином Хану и Писаквици, те канализација на неколико мјеста, тачније у насељу Аада, у улици Дујке Комљеновића, те канализација у Куљанима, Залужанима, Врбањи. Пројекат Вода 3 је трећа фаза. Радио би се велики резервоар на Пониру. Радио би се водовод у Леденицама, Рацунама, Павићима и Горњим Лусићима, али и Шарговцу и Туњицама, каже Билчар.”

Много се градило у години на измаку, много ће се градити и у наредној години. Градња вишенамјенског објекта на Петрићевцу тече према плану, а предвиђена је и градња још неколико амбуланти породичне медицине на неколико локација.

„Поред амбуланте на Петрићевцу, планирамо и изградњу нове амбуланте у Драгочају, пошто је постојећа неусловна. То је био и један од захтјева нашег Дома здравља”, каже Билчар.

Уз све то, граде се и адаптирају и друштвени домови. Крмине, Верићи, Љубачево, Драгочај добили су нове друштвене домове, док је у току санација друштвеног дома у Мишином хану, а предвиђена је и обнова дома у Пискавици. Још је неколико мјесних заједница на листи приоритета.

„Кренућемо и са санацијом друштвеног дома у Залужанима, а на прољеће ћемо кренути и у санацију дома у Сарачици”, каже Билчар.

Поред свега тога, у току су четири пројекта која се тичу вртича, што би наредне године требало да обезбиједи 450 нових мјеста за малишане у вртићима, закључио је гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА телевизије, Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана