Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове, за “Глас Српске”: Бањалука ће остати град зеленила

Александар Стојановић
Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове, за “Глас Српске”: Бањалука ће остати град зеленила

У протекле три године покренули смо низ пројеката из комуналне области, а коначни циљ је да сви грађани имају ријешено питање снабдијевања водом, добију канализацију и расвјету. Истовремено, жеља је да Бањалука поново заблиста као град зеленила, да градимо вртиће и игралишта како бисмо били модеран, европски град који неће одступити од својих дугогодишњих вриједности и који ће бити изразито квалитетан за живот свих суграђана.

Казао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и истакао да је за 2020. годину предвиђен наставак започетих и почетак многобројних нових подухвата, а као најзначајније нагласио је пројекте изградње водовода и садње нових стабала у граду.

ГЛАС СРПСКЕ: На челу сте једне од најважнијих градских служби, а за наредну године управо за ваше одјељење биће издвојено највише новца. Јесте ли задовољни до сада урађеним послом?

БИЛЧАР: Наше резултате и све оно што смо урадили и што ћемо урадити требало би да оцјењују грађани, а најбоља препорука нам је оно што чујемо на терену. Много посла је до сада урађено, али то није разлог да се ту зауставимо и могу рећи да ће наредне године, али и сваке сљедеће, бити рађено све више и више како бисмо ријешили дугогодишње проблеме и свим грађанима обезбиједили квалитетне услове за живот.

ГЛАС СРПСКЕ: Који су најзначајнији пројекти које грађани могу да очекују наредне године?

БИЛЧАР: Свакако да је највећи пројекат снабдијевање водом, али и не најважнији. Биће настављена изградња вртића, нових дјечијих игралишта, набавка контејнера и рјешавање проблема са отпадом. Уклонићемо болесна и стара стабла, те их замијенити новим, здравим дрвећем. Наредна година ће бити година са највише пројеката.

ГЛАС СРПСКЕ: Наредне године највише новца ће бити уложено у пројекте “Вода” 1, 2 и 3. Колико је до сада канализационе и водоводне мреже изграђено и колико можемо очекивати у наредној години?

БИЛЧАР: То је свакако највећи посао који смо већ започели. Кроз три фазе имамо у плану да изградимо око 155 километара водоводне и око седам километара канализационе мреже. Тренутно радимо мрежу према Горњој Пискавици и вишим зонама Чесме. У идућој години биће започети кракови према Радосавској, радићемо на другој висинској зони у Зеленом виру и Чесми, те канализацију на Лаушу. Кроз пројекат “Вода 2” настављамо изградњу мреже према Јагарама и више кракова од подсистема “Звијезда”, а градимо канализацију у Ади, Залужанима и Врбањи.

ГЛАС СРПСКЕ: Колико људи ће укупно добити воду након деценија чекања?

БИЛЧАР: Воду ће добити око 40.000 људи и тиме желимо да обухватимо 95 одсто становништва.

ГЛАС СРПСКЕ: Коначно се ушло у борбу са проблемом недостатка мјеста у вртићима. Шта се у тој области може очекивати?

БИЛЧАР: Тренутно су у реализацији четири пројекта. То је изградња вртића “Колибри” у Лазареву, нови вртићи биће изграђени на Петрићевцу, Старчевици и други објекат вртића “Јежева кућица”. Наредне године почећемо изградњу вртића у Обилићеву и Куљанима и када све буде завршено, добићемо нових 600 мјеста за најмлађе суграђане.

ГЛАС СРПСКЕ: Дивље депоније стварају несавјесни грађани непрописним одлагањем отпада. Да ли је планирана набавка нових контејнера и канти за отпатке? Који је план за рјешење овог проблема?

БИЛЧАР: Конкурисали смо на јавном позиву Фонда за заштиту животне средине за суфинансирање набавке контејнера и у плану је да на прољеће купимо већу количину како бисмо замијенили старе контејнере, али и поставили их на неке нове локације. У претходном периоду набављено је око 300 контејнера и исто толико корпи, али углавном смо их користили да замијенимо оне дотрајале. Такође, покренули смо и велику медијску кампању како бисмо спријечили да појединци непрописно одлажу отпад и праве дивље депоније, а ускоро крећемо и са пилот пројектом селективног прикупљања отпада.

ГЛАС СРПСКЕ:  Најављен је и пројекат селективног одлагања отпада. О чему је ријеч?

БИЛЧАР: То је новина у нашем граду и крећемо од Нове вароши, гдје ће бити обухваћено 229 домаћинстава. Наиме, биће постављене двије канте гдје ће грађани моћи одлагати отпад који јесте и онај који није могуће рециклирати. Грађанима који се буду придржавали и поштовали прописе “Чистоћа” ће умањити цијену одвоза смећа и до 30 одсто.

ГЛАС СРПСКЕ: Да ли постоји конкретан план за рјешавање проблема са псима луталицама и када се може очекивати да почне са радом нови азил за псе?

БИЛЧАР: Два пута је пала јавна набавка за тај азил, јер су понуђачи имали вишеструко веће понуде. Са сигурношћу можемо рећи да ће изградња азила на Мањачи почети на прољеће. Биће површине 900 квадратних метара и испуњаваће све стандардне правилног смјештања и хуманости према псима.

ЛЕД расвјета

ГЛАС СРПСКЕ: Докле се стигло са пројектом замјене јавне расвјете ЛЕД сијалицама?

БИЛЧАР: У првој фази, у сарадњи са УНДП-ом, замијенили смо 1.537 сијалица у 46 градских улица. Тиме смо направили уштеду од 65.000 КМ на годишњем нивоу, што је веома значајно. Наш план је да до краја 2020. са УНДП-ом наставимо са овим послом и да буде замијењено 3.000 сијалица.

Нове саднице

ГЛАС СРПСКЕ: Покренута је велика акција садње дрвећа, да ли то значи да град жели да сачува епитет “зеленог града”?

БИЛЧАР: На почетку мандата смо поставили циљ да сваке године посадимо 1.000 нових стабала. Поред тога, урадили смо и три студије стања дрвореда у граду, па смо недавно почели орезивање и уклањање болесних стабала, а на њихово мјесто садимо нова. На тај пројекат сам најпоноснији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана