Петар Билчар: Креће акција Прољетног уређења града VIDEO

ELTA TV
Петар Билчар: Креће акција Прољетног уређења града VIDEO

Бањалука - Шеснастог марта креће акција „Прољетног уређења града”. Биће то прилика да се наши суграђани ријеше кабастог отпада, на прецизно утврђеним локацијама и у тачно дефинисаним временским интервалима, казао је гостујући у емисији Бањалучка хроника, Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука.


Он је напоменуо да ће акција кренути најприје у мјесним заједницама на десној обали ријеке Врбас а потом и у насељима која се налазе на лијевој обали Врбаса, према програму којег је сачинила Градска управа.

„Акција је то у којој се грађани могу ријешити старог намјештаја, бијеле технике, кабалстог комуналног отпада – потпуно бесплатно. Стога, ево и овим путем позивамо грађане, да се укључе у Прољетну акцију, да сада одложе кабасти отпад на, за то предвиђеним мјестима, како би избјегли трошкове током године, или казне за оне, који на непорписан начин одлажу кабасти отпад.” Билчар је подсјетио да је ово акција коју Град организује годинама уназад с циљем да се управо грађанима изађе у сусрет како би сав кабасти отпад одложили бесплатно.

Он је нагласио да је захваљујући активностима ове градске админситрације и „Чистоће” донијела нови цјеновник гдје се током цијеле године, мимо акције, када је то бесплатно, кабасти отпад може одложити по цијени од десет конвертибилних марака плус пдв по комаду.

Говорећи о набавци нових контејнера, Билчар је рекао да је Бањалука од данског града Оденсеа, добила 300 контејнера за прикупљање комуналног отпада.  “Поред тога, Град се налази у процесу јавне набавке нових контејнера, а са Фондом заштите животне средине спроводимо пројекат гдје очекујемо да ћемо, кроз ту набавку и још једну донацију, обезбиједити значајан број контејнера и одговорити захтјевима грађана” казао је Билчар.

У оквиру активности којима је циљ поспремање и уређење града, у току је обнова градских дрвореда, рекао је начелник Петар Билчар,  наводећи да је чим се створе услови за то, планирана садња тзв. “Алеје матураната” са ученицима завршних разреда средњих школа на зеленој површини код Универзитетско-клиничког центра на Паприковцу.

Билчар је навео да ће се Одјељење на чијем је челу, активно укључити у пројекат изградње туристичке дестинације на језеру Мањача гдје би требало поставити клупе, корпе за отпатке и санитарне чворове и јавну расвјету, а све у складу са тренутним  могућностима.

 „Када већ говоримо о расвјети морам рећи да смо сада у процесу замјене постојеће расвјете ЛЕД сијалицама, замијењено је 1837 сијалица чиме ћемо на годишњем нивоу уштедјети седамдесет хиљада марака на рачуну за утрошену електричну енергију”, рекао је он.

Билчар је гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ изразио задовољство динамиком изградње вишенамјенског објекта на Петрићевцу, нагласивши да би његова градња требала бити окончана до почетка нове школске године, те да је циљ ове градске управе, изградњом вртића на Петрићевцу, Колибри у Лазареву и другог објекта „Јежеве кућице” обезбиједити нових 600 мјеста за малишане у бањалучким вртићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана