Персонална асистенција мора бити иста за све

Милош Васиљевић
Персонална асистенција мора бити иста за све

Удружење дистрофичара регије Бањалука и Градска организација слијепих неће се удаљити из Градске управе док им не буду испуњени захтјеви за једнаким накнадама, јер се за њихове асистенте издваја 30 одсто мање него за оне који особама са инвалидитетом помажу преко хуманитарне организације “Партнер”.

Провели су више од 24 сата у ходнику Градске управе у мирном протесту гдје су надлежнима предочили проблеме са којим се суочавају и за које траже разумијевање.

Према ријечима извршног директора Удружења дистрофичара Радована Ристића, они желе само једнак третман и иста права за све. Како каже, ове двије организације не желе да се хуманитарној организацији “Партнер” плаћа асистенција више у односу на њихове асистенте.

- Имали смо састанак са Градском управом, али нисмо постигли никакав договор. Све је ово за нас понижење. Само желимо да се изједначи персонална асистенција према свим категоријама, не тражимо ни више ни мање, него да све буду идентичне - рекао је Ристић.

Са овим удружењима разговарала је јуче и савјетница градоначелника Мирна Савић-Бањац, покушавајући да заједно пронађу адекватно рјешење.

Из Градске управе казали су да ниједан корисник персоналне асистенције неће остати без услуге, а током састанка представници Градске организације слијепих пристали су на повећање од додатних десет одсто, који ће их приближити цијени персоналне асистенције коју пружају друга удружења.

- Договор је да ћемо у наредним мјесецима додатно анализирати све цијене и покушавати да нађемо рјешења за додатно изједначавање цијена асистенције. Када је ријеч о дистрофичарима, они су рекли да желе да се њихова цијена изједначи са цијеном услуге помоћи у кући која је основно право, а коју град не прописује, него надлежно министарство - навели су из ресорног одјељења у Градској управи.

Напомињу да сви корисници персоналне асистенције треба да знају да ће бити збринути, те да слиједи разговор са представницима Центра за социјални рад како ниједан корисник не би остао без персоналне асистенције.

Проблеми

Према ријечима Радована Ристића јуче су имали проблема при самом уласку у Градску управу.

- Бранили су нам да уђемо, али један број корисника је  ушао у сриједу и одлучио да остане у овим просторијама, те је њих шесторо преноћило у ходнику Градске управе - казао је Ристић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана