Пензионери траже обећаних 100 КМ или иду у протесте

Јелена Танацковић
Пензионери траже обећаних 100 КМ или иду у протесте

БАЊАЛУКА - Више од 42.000 бањалучких пензионера тражи да им буде исплаћено по 100 КМ једнократне помоћи, односно да буде испоштована одлука Скупштине града којом је ово предвиђено, а уколико то не добију, организоваће протесте.

Казао је ово “Гласу Српске” предсједник Удружења пензионера града Бањалука Зоран Улетиловић те додао да најстарији становници Бањалуке девет мјесеци чекају изгласану помоћ.

- Градоначелник Драшко Станивуковић раније је говорио да тражи модалитете како да се испоштује ова одлука градске Скупштине. За то вријеме пензионерима би тих стотину марака, нарочито у овом тешком времену, пуно значило, посебно онима са малим примањима - рекао је Улетиловић.

Нагласио је да га пензионери свакодневно питају када ће бити обећана исплата.

- Желимо састанак са градоначелником да нам јасно каже када ће бити исплата. Ових 100 КМ је већ изгубило на вриједности, јер је одлука усвојена почетком године, а с обзиром на инфлацију тај износ се скоро па преполовио. Било је речено да би накнада требало да буде исплаћена за потрошњу електричне енергије, али пензионери су изричити да им по 100 КМ буде уплаћено на рачуне - рекао је Улетиловић.

Улетиловић истиче да уколико не дође до састанка са градоначелником пензионери ће организовати протесте.

- Ми ћемо извести пензионере на улицу и одржати велики протест због тих 100 КМ. Сви градови у окружењу помажу својим пензионерима, једино Бањалука не даје ништа - каже Улетиловић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је за “Глас Српске” да ће тражити ванредну сједницу градске Скупштине како би се донијела одлука да се новац исплати у готовини.

- Ја сам за то да се одржи састанак са пензионерима и да се разјасне ствари. Скупштина града је донијела одлуку да се уплати грант од четири милиона КМ “Електропривреди РС”, која је привредно друштво са највећим приходима у Републици Српској те сматрам да је бесмислено да им град плаћа четири милиона КМ - казао је Кресојевић.

Нагласио је да је град спреман да помогне пензионерима.

- Из тог разлога одобрили смо субвенције за карте пензионерима који имају минималну пензију те ће они имати потпуно бесплатан јавни превоз - рекао је Кресојевић и додао да ће осталим пензионерима карте бити јефтиније за 37 одсто. 

Станић

Шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града Невен Станић рекао је да је током усвајања градског буџета за ову годину уврштен амандман од четири милиона КМ за помоћ пензионерима.

- Градоначелник не поштује буџет и оно што је усвојено, а раније смо говорили да нећемо усвајати ребаланс буџета док се то не испоштује. Имамо ситуацију да тај новац ни данас није исплаћен, а да су приоритет биле друге ствари које градоначелник сматра да су битне - рекао је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана