Пелет све траженији, дрва чекају купце на стовариштима

Маја Станојевић
Пелет све траженији, дрва чекају купце на стовариштима

БАЊАЛУКА - Све већи број грађана грије се на пелет, а потражња за овим енергентом не јењава ни ових дана, док продавци дрва за огрев тврде да је свака сезона све гора, те њихова “роба” дуго чека купце на стовариштима.

Популаризацијом гријања на пелет велики број предузетника који се баве продајом дрва ове зиме је остао “кратких рукава”.  Да гријање на дрва губи трку са пелетом, иако цијене годинама нису мијењане, тврди и продавац Јован Цвишић. Јагма купаца за дрвима, за њега је, како каже, сада само историја. 

- Многи грађани су прешли на пелет, због чега је потражња за дрвима веома лоша. Продаја огрева у мом случају не доноси добру зараду, али сам због мале пензије принуђен да и даље мукотрпно радим. Цијена палетиране букве је 180 КМ, а метар цијепаних дрва је 90 КМ, јер у ту цијену урачунавамо цијепање и везање дрва - казао је овај продавац.

Продавци дрва за огрев истичу да је ситуација сваке године све тежа. Један од њих, који није желио да му не наводимо име, пожалио се на оскудну продају.

- Купци су нешто више били заинтересовани на почетку гријне сезоне, а сада их нема ни за лијека. Дрва данима буду на стовариштима. Понекад ми дође да их продам у бесцјење, али морам од нечега платити рачуне - рекао је он.

С друге стране, продавци пелета не крију задовољство због све веће потражње.

- С обзиром на велику енергетску ефикасност пелета, данас се за њега одлучују многи купци. Цијена тоне од 50 палета износи 320 КМ, а цијена доставе зависи од удаљености домаћинства од мјеста продаје - казао је продавац пелета који је такође желио да остане анониман.

Додао је да га и не чуди што је толика потражња и популарност овог начина гријања јер је, како истиче, пелет изузетно ефикасан и једноставан начин да се загрију просторије.

- Процес гријања није толико прљав и захтјеван као код угља или дрва. Иако је скупље од дрва, ова врста гријања има многе предности, па се све више људи одлучује за њу - рекао је овај предузетник.

Међу онима коју су прешли на пелет је и породица Иветић, која истиче бројне предности ове врсте гријања.

- На почетку гријне сезоне сам прешла са гријања на дрва, угаљ и брикет на гријање помоћу пелета. Могу рећи да су предности гријања на пелет у односу на дрво огромне и сада ми је неупоредиво лакше. Једна од предности је што се много мање прља, економичнији је, а еколошки је чист извор енергије - казала је Нада Иветић.

Свакодневно чишћење пећи прошлост је и за породицу Петрушић из Куљана, која се ове сезоне такође грије на пелет.

- Одлучила сам се за гријање на пелет већ неколико година, јер немам довољно простора за складиштење дрва. Пуно радим и бринем око дјеце, па је цијепање дрва, уношење и чишћење пећи за мене јако компликовано и изискује много времена - рекла је домаћица Јасмина Петрушић.

Угаљ

Кад је ријеч о угљу, продавци овог енергента истичу да је потражња остала иста као и сваке године.

- Цијена тоне угља износи 200 КМ, а потражња је велика и ове године, и поред тога што је све већа помама за пелетом. Многа домаћинства користе угаљ са комбинацијом сувих дрва јер на тај начин постижу већу економичност и ефикасност гријања - казао је један продавац угља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана