Пелагић чувар традиције већ девет деценија

Весна Поповић
Пелагић чувар традиције већ девет деценија

Бањалука - Радничко културно-умјетничко друштво "Пелагић" ове године обиљежава 90 година рада и постојања, а вријеме иза њих посвећено је очувању народне традиције и културне баштине Републике Српске и Србије, чему ће, како кажу, бити посвећени и у будућности.

Доказ за то су и бројна признања и награде који красе витрине овог друштва, а међу посљедњим је и Орден Његоша трећег реда за досадашњи рад којим их је одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом 9. јануара, Дана Републике.

Секретар "Пелагића" Вјекослав Драгушић каже да је ово признање, које им је уручено 8. јануара, потврда да се напори и континуирани рад вреднују.

- Спадамо у најстарија културно-умјетничка друштва у региону. Цијела ова година биће у знаку прославе нашег јубилеја и неће бити ограничена само на 12. фебруар, који  славимо као дан друштва - прецизирао је Драгушић.

Казао је да ће идућег мјесеца организовати свечану академију у Банском двору на којој ће направити ретроспективу свега онога што је обиљежило протеклих девет деценија.

- Биће то прилика да се присјетимо успомена. Додијелићемо захвалнице заслужним члановима, институцијама и предузећима, а присуствоваће и најстарији чланови друштва. Поред тога, наступиће пјевачка група, вокални солисти и народни оркестри - рекао је Драгушић.

Навео је да ће крајем марта или почетком априла бити одржан свечани концерт у Народном позоришту РС.

- Тада ће наступити фолклорни ансамбл који ће извести крајишке, гламочке, влашићке и пиротске игре. Очекујемо долазак и наступ гостију из Србије - додао је Драгушић.

За септембар су у "Пелагићу" планирали велики концерт у спортској дворани "Борик".

"Пелагић", који броји око 350 чланова, сваке године учествује на бројним интернационалним манифестацијама, а ове године планиран је одлазак у Италију, Белгију и Србију.

Запажена гостовања лани су имали на фестивалима у Италији, Бугарској и Србији. Осим тога, прошле године су били организатори дјечијег фестивала фолклора "Весели свијет" у Бањалуци на којем је учествовало око 300 младих фолклораша.

Радничко културно-спортско друштво "Пелагић" основано је 1927. године, а званично регистровано 12. фебруара 1928. године, тако да се овај дан слави као дан друштва.

"Пелагић" су основали тадашњи синдикални радници и имао је тамбурашки оркестар, велики хор и драмску секцију. Од маја 1945. године носи име Радничко културно-умјетничко друштво "Пелагић".

Ансамбли

Друштво "Пелагић" има шест фолклорних ансамбала по узрасту, мушку и женску пјевачку групу, вокалне солисте, тамбурашки и народни оркестар.

- У нашем фундусу се налази на стотине оригиналних костима који су стари и до сто година - рекао је Драгушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана