Пејашиновић: Вријеме је да Бањалука напокон добије градски музеј

Милош Васиљевић
Пејашиновић: Вријеме је да Бањалука напокон добије градски музеј

БАЊАЛУКА - Кућа Милановића изграђена прије 130 година најстарији је објекат у центру града и коначно је дошло вријеме за његову обнову. Према најавама овај објекат, као свједок старе Бањалуке, добиће ново рухо и постати центар културних дешавања у граду.

Градоначелник Драшко Станивуковић у објави на друштвеним мрежама истакао је да ће обнову заједно финансирати град и Влада Републике Српске те да је вриједност пројекта 4,5 милиона КМ.

- Бањалука се налази у деценији градње и обнове. Поред изградње школа, мостова, амбуланти и путева обнављамо многе значајне објекте који имају изузетно важан архитектонски, амбијентални, али и историјски значај за наш град - рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима након комплетне обнове кућа Милановића требало би да постане центар окупљања и одржавања културних манифестација. Реконструкција подразумијева конструктивну санацију оштећених дијелова објекта и рестаурацију недостајућих дијелова објекта.

Историчар Зоран Пејашиновић каже за “Глас Српске” да кућа Милановића датира из 1893. године те да је ријеч о кући класичне трговачке градске породице.

- Објекат има подрум, приземље, спрат и поткровље. Кућа Милановића свједок је једне грађанске Бањалуке, можда је управо симболика каква нам је грађанска нота у граду - запуштена. Ипак, позитивно је да је почела обнова - рекао је Пејашиновић.

Нагласио је да је ово једна од првих кућа које су саграђене у садашњој улици Бана Милосављевића, а саградио ју је Саво Милановић.

- У то вријеме није било аутомобила. Био је економски улаз који је спајао главну улицу са двориштем гдје су биле просторије за коње. Ту су биле штале, кочије и фијакери - рекао је Пејашиновић.

Како је додао, већ се прича о будућој намјени, јер је простор велики.

 - Изненадио сам се кад сам чуо да кућа Милановића има 1.600 квадрата. Обилазио сам већ објекат и оптимистичан сам јер се може искористити за више намјена. Волио бих да Бањалука напокон добије градски музеј, а идеално би било да буде баш у кући Милановића, што не искључује друге садржаје - закључио је Пејашиновић.

Шпиро Боцарић

Историчар Зоран Пејашиновић казао је да је лијепа идеја потекла и од познатог бањалучког кардиолога Бориса Гороње, који тренутно живи и ради у Бечу, али је често у Бањалуци.

- Било би лијепо да одвојимо 200 квадрата и за једну сталну поставку посвећену Шпири Боцарићу, великом српском сликару, који је значајан траг оставио управо у Бањалуци. Да то буде спомен-галерија гдје би се дешавале не само изложбе него и радионице, филмови, изложбе фотографија, разна дешавања. Сви велики градови и сликари имају своје спомен-галерије - рекао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана