Пашалић, Радојичић: Рјешавање приоритетних питања водозаштите

Срна
Пашалић, Радојичић: Рјешавање приоритетних питања водозаштите

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је Влада Српске до сада уложила око четири милиона КМ у водозаштиту подручја града Бањалуке и у наредном периоду ће се ићи на рјешавање приоритета у тој области.

Пашалић је након састанка са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем рекао да је водозаштита најкритичније питање за Бањалуку, која је с тиме имала доста проблема посљедњих година.

"Разговарали смо који су то критични објекти које морамо приоритетно рјешавати у будућем периоду као што су спрудишта на Врбасу низводно од Бањалука", рекао је Пашалић новинарима.

Он је додао да је разговарано о регулацији корита ријеке Врбас у урбаном подручју, те о експлоатацији, односно дислокацији шљунка на подручју града и узводно од града.

"Када је ријеч о арборетуму (збирка аутохтоне врсте дрвећа) и шумарству, дао сам сугестију да се та активност, коју ћемо финансирати из пројеката који долазе, на неки начин интегрише са Ботаничком баштом Универзитета у Бањалуци", навео је Пашалић.

Он је констатовао да је бањалучки Центар за развој села у посљедњих неколико година постала институција која је препозната на терену.

Радојичић је, подсјетивши да Бањалука има мастер план заштите од поплава који је урађен са УНДП-ом за водотоке Врбаса и Врбање на цијелом подручју, навео да се ушло у реализацију активности санирања обала и корита на подручју узводно од границе са општином Лакташи.

Према његовим ријечима, за наставак пројеката из области водозаштите град је заинтересован за додатна међународна средства

Радојичић је рекао да се пројекат арборетума развија у мјесту Траписти гдје је то замишљено као заштићено подручје које ће бити и излетничка и едукативна зона са доста различитих садржаја.

"По том питању разговарали смо са министром (Пашалићем) да кроз међународна средства и међунродне пројекте то подржи, јер ми то сопственим средствима не можемо реализовати", истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана