Паркирање у центру Бањалуке максимално два часа

Весна Поповић
Паркирање у центру Бањалуке максимално два часа

Бањалука - Пет паркинга у најужем центру града од суботе носи ознаку "нулта зона" која ограничава вријеме паркирања на максимално два часа. Ријеч је паркиралиштима код "Краша", хотела "Палас", у улицама Ивана Фрање Јукића, Гајевој и мањем дијелу улице Милана Тепића код парка "Петар Кочић".

Потврдили су то у Одјељењу за саобраћај и путеве и додали да се ради о најоптерећенијим паркиралиштима у најужем центру града, укупног капацитета 254 мјеста.

- На овај начин ће се директно повећати обим паркирања у централној градској зони. Исто тако омогућиће се већем броју возача да користе паркиралиште, смањиће се кружење у потрази за слободним мјестом као и гужве у зони паркиралишта - рекли су у овом одјељењу.

Напоменули су да је у петак почело постављање нове саобраћајне сигнализације која ће назначавати нову тарифну зону паркирања.

- Допунске табле ће бити различитих боја, с тим да ће нулта зона бити означена црвеном бојом, прва зона жутом, а друга зеленом бојом. И у новој зони такође је омогућено плаћање паркинга путем СМС-а и то на број 083 5114 - навели су у овом одјељењу.

Истакли су да увођење нулте зоне неће утицати на цијену паркирања.

- Она ће остати иста као и до сада, али ће возачи своја возила моћи да паркирају најдуже два часа, након чега ће морати да напусте паркиралиште - казали су у овом одјељењу.

Напоменули су да се у граду тренутно паркинг наплаћује на 61 паркиралишту и у двије јавне гараже са укупно 4.700 мјеста.

Из Градске управе још су додали да ће од овог викенда радници који наплаћују паркинг бити обучени у јединствене и препознатљиве униформе.

Центар као пјешачка зона

Главна градска улица биће овог викенда претворена у пјешачку зону.

- Од 18 часова у суботу до четири часа у понедјељак улица Краља Петра Првог Карађорђевића, од хотела "Босна" до улице Марије Бурсаћ, биће затворена за саобраћај. Ријеч је о експерименталном затварању улице, а одлука о томе да ли ће она и убудуће викендом бити пјешачка зона биће донесена након ове активности - рекли су Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана