Паркинг у Бањалуци скупљи од идуће седмице, ово су нове цијене

Јасмина Салопек
Паркинг у Бањалуци скупљи од идуће седмице, ово су нове цијене

БАЊАЛУКА – Возачи у Бањалуци ће од идуће седмице паркирање плаћати скупље него сада, потврдио је „Гласу Српске“ градски менаџер Бојан Кресојевић.

Нове цијене дефинисане су Правилником о условима, начину коришћења, организацији, начину наплате и контроле паркирања на јавним паркиралиштима на којима је уведена наплата паркирања на подручју града Бањалуке који је објављен крајем прошле седмице у Службеном гласнику Републике Српске.

- Усвојен je нови правилник у складу са Одлуком о безбједности саобраћаја. С обзиром на то да наши апели да се смање трошкови како грађанима тако и граду од стране СНСД-а на вишем нивoу власти нису уродили плодом, били смо принуђени да наставимо са овим мјерама – казао је Кресојевић.

Додао је да неће бити промјене зона, како је првобитно планирано.

- Дошло је до мањих измјена у односу на претходне цијене паркирања у корист грађана, али су цијене углавном кориговане на више – истакао је Кресојевић.

Овај Правилник ступа на снагу осам дана од дана објављивања, а објављен је у Службеном гласнику РС 22. септембра.

У правилнику, како преноси Капитал, је наведено да ће цијена паркирања на паркиралиштима у нултој и првој тарифној зони износити двије марке за сат паркирања. Тренутно сат паркирања у овим зонама кошта једну КМ. Цјелодневна карта за паркирање износиће седам КМ умјесто досадашњих пет. Према првобитним плановима ,сат паркирања у нултој зони је требао износити  три КМ.

Цијена паркирања у другој тарифној зони износиће једну КМ за сваки започети час паркирања, умјесто досадашњих 0,50 КМ, а цјелодневна карта за паркирање износиће пет КМ, умјесто досадашње три КМ.

Цијена мјесечне паркинг карте, која се може користити на свим паркиралиштима, осим у нултој тарифној зони и јавној гаражи у улици Алеја Светог Саве блок „Д”, износиће 100 КМ, а годишње 1.000 КМ. Тај износ се неће мијењати у односу на тренутну ситуацију, али има корекција у другој зони.

Цијена мјесечне паркинг карте која се може користити само на паркиралиштима у другој тарифној зони износиће 60 КМ, у односу на садашњих 40 КМ, а годишња ће износити 600 КМ, што је за 200 КМ више у односу на садашњих 400 КМ.

Станари зграда тренутно плаћају повлаштене карте у јединственом износу, 10 КМ мјесечно или 50 КМ годишње и тај износ се неће у будућности мијењати.

Планови градске администрације да коргију цијене паркирања су направили хаос у Бањалуци прошлог мјесеца јер су одмах након што су постављене табле са новим, вишим цијенама враћене старе табле, а на мобилној апликацији и паркинг аутоматима грађани су плаћали различите цијене за исту паркинг зону.

Уз све то су дошле и политичке прозивке из скупштинске већине у којој су тврдили да је „градоначелник незаконито промијенио цијене паркирања у Бањалуци”, након чега је Станивуковић одлучио да се потпуно укине наплата паркирања у Бањалуци одређено вријеме уз поруке да „граду није потребан приход од паркирања”.

Паркинг је био бесплатан до 5. септембра оа када је наплаћиван по старим цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана