Паркинг скупљи без зеленог свјетла одборника

Јана Кезић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Иако одлука Градске управе о поскупљењу паркинга нема сагласност одборника Скупштине, нити је објављена у Службеном гласнику, грађани и посјетиоци највећег града Српске од данас су суочени са цијенама паркирања које су и троструко више у односу на досадашње.

Табле са новим цијенама, али измијењеним зонама, постављене су на паркинзима у граду, а одлука градоначелника Драшка Станивуковића наишла је на незадовољство и огорчење грађана који се свакодневно боре са константним поскупљењима.

Тако ће цијена паркирања у нултој тарифној зони бити три марке за сваки започети час паркирања. У првој зони коштаће двије марке за сваки започети час паркирања, док ће цјелодневна карта за паркирање износити седам марака. Цијена паркирања на паркиралиштима у другој зони је марка за сат, а цјелодневна карта је пет марака.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је за “Глас” да је на посљедњој сједници Колегијума од градоначелника тражио да на дневни ред Скупштине уврсти информацију о поскупљењу паркинга, што није учињено.

- Они су одлучили да то ураде на своју руку, вјероватно знајући да скупштинска већина то не би подржала - рекао је Нинковић и додао да ће се та информација наћи на Скупштини која је заказана за 24. август. 

То је нови удар на џеп грађана, истиче он, а проблем је и што поједини већ имају плаћене мјесечне карте или годишње карте, по старим цијенама.

Исто мишљење дијели и шеф клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града Невен Станић који каже да је дизање цијена паркинга неприхватљиво.

- Ово је заиста претјеран износ, ионако нема довољно паркинг мјеста у граду и прије свега треба тражити рјешење за то - рекао је Станић.

Из Градске управе тврде да је одлука донесена с циљем смањења гужви, застоја и чекања у центру, те окретања јавном превозу, а грађани истичу да се као и обично “крива Дрина” исправља преко њихових леђа.

- Ово је нечувено, није народ крив ако нема новца у буџету, нека нађу друге изворе, а не преко леђа народа. Ово сада значи да жени и мени, ако кренемо аутом на посао, треба 200 КМ за паркинг  мјесечно. То је срамота - рекао је Илија Василић.

Ниједно објашњење за толиким поскупљењем “не пије воде”, сматра Драган Марковић, истичући да ово најтеже пада онима  који иду код љекара или воде дијете и накратко остављају возило у граду.

- “Господа” из Градске управе дошла је са одмора са приморја и видјела како то тамо функционише па желе да исто наметну и Бањалуци. Када треба ударити по џепу народа, одлука ступа на снагу одмах, а када је ријеч о изградњи путева и канализације, то чекамо годинама - рекао је Марковић.

  • Нулта тарифна зона

* затворена паркиралишта: Палас, Зенит, Тржница;

* отворена паркиралишта: Ивана Фрање Јукића, Иве Лоле Рибара, Милана Тепића - парк “Петар Кочић”, Српска (дио од Трга српских владара до улице Николе Пашића).

  • Прва тарифна зона

* затворена паркиралишта: Краља Петра I Карађорђевића, Кастел, Владике Платона, Аутобуска станица 1, Аутобуска станица 2, јавна гаража Видовданска;

* отворена паркиралишта: у улицама Бана Т. Лазаревића, Српска (дио од ул. Николе Пашића до Гавре Вучковића), Краља Алфонса XIII, Симе Шолаје, Иве Лоле Рибара, Јеврејска, Ђуре Даничића, Милана Тепића, Саве Мркаља, Бранка Радичевића, Грчка, Николе Тесле, Марије Бурсаћ, Книнска, Доситеја Обрадовића, Васе Глушца, Олимпијских побједника (преко пута “Делте”).

  • Друга тарифна зона

* затворена паркиралишта: Малпрех – Видовданска, парк “Младен Стојановић”, Шопинг, Булевар цара Душана, Алеја Светог Саве, Аквана, Крајина, Солунска, Светозара Марковића, Михајла Пупина, Равногорска, Драгише Васића, Медицинска електроника, Гундулићева, Градски мост…

* отворена паркиралишта: у улицама Здравка Челара, Војводе Момчила, Симе Матавуља, Бранка Мајсторовића, Браће Мажар и мајке Марије, Меше Селимовића, Змај Јовина, Драгомира Драге Малића, Патријарха Макарија Соколовића….

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана