Парастос свим погинулим борцима и цивилним жртвама

Срна
Парастос свим погинулим борцима и цивилним жртвама

БАЊАЛУКА- У касарни "Козара" у Бањалуци служи се парастос погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/ и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, поводом 12. маја - Дана Војске и 31 године од њеног формирања, те 18 година Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Парастосу који служе свештеници Епархије бањалучке у капели Мученика јасеновачких у кругу касарне присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Рдаован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Сретен Милошевић.

Присутни су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсоловић, представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичког, јавног и вјерског живота.

Након парастоса биће положени вијенци у Централној Спомен-соби ВРС у касарни "Козара".

Централна свечаност биће одржана на стадиону касарне "Козара" у 12.00 часова, а изјаве за новинаре планиране су 13.00 часова.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана