“Паралела” темељ за модерно насеље

Невена Рељић
“Паралела” темељ за модерно насеље

БАЊАЛУКА - Изградња повезнице између насеља Лауш и Паприковац, популарна “паралела” улази у завршну фазу и ускоро ће бити пуштена у функцију, потврђено је из Одјељења за саобраћај и путеве.

Поред канализационе и водоводне мреже монтирана је и модерна расвјета.  Нова, комунална инфраструктура неопходна је јер се, изградњом ове саобраћајнице, отвара  могућност претварања садашњег запуштеног воћњака у модерно насеље са свим потребним садржајима.

Трговци некретнинама истичу да ће ако плацеви буду пуштени у продају  бити велико интересовање инвеститора јер је ријеч о заиста лијепој и атрактивној локацији.

- Град се полако шири а за разлику од насеља која су се развила  на подручју иза Лазарева и Залужана, “Воћњак” је веома близу центра града што појачава интересовање - казали су у једној од агенција за продају некретнина.  

Како кажу у ресорном градском одјељењу ових дана биће постављен завршни слој асфалта након чега ће бити исцртана и сва хоризонтална сигнализација.

У међувремену, увелико се ради и на уклапању нове саобраћајнице са раскрсницом Вида Симурџића и Санском улицом на Лаушу и на другом крају са улицом Јована Рашковића на Паприковцу, гдје ће бити ускоро изграђен и кружни ток.

Изградња ове саобраћајнице је један од највећих, а због конфигурације терена, и најзахтјевнијих инфраструктурних пројеката у граду. Нова саобраћајница дуга је 800 метара, са 80 метара дугим вијадуктом. Инвестиција је тешка 2,7 милиона КМ.

Услови за изградњу ове изузетно важне саобраћајнице створени су након што се Градска управа, послије вишегодишњег судског спора, уписао у земљишне књиге као власник некадашњег воћњака, а средства за изградњу обезбиједила је Влада РС.

Аутобуска линија

Упоредо са изградњом “паралеле” у припреми је и нова аутобуска линија  која ће саобраћати преко новоизграђене саобраћајнице и тако спојити више градских насеља са Универзитетским клиничким центром. Ријеч је о новој линији Лауш – Паралела – Центар – Зелени мост, која ће носити ознаку линија бр. 7.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана