Пандемија није зауставила рад јавних кухиња у Бањалуци: Топао оброк сигуран и у тешким данима

Илијана Божић, Александар Стојановић
Пандемија није зауставила рад јавних кухиња у Бањалуци: Топао оброк сигуран и у тешким данима

БАЊАЛУКА - Јавне кухиње у граду и током празничних дана омогућиле су корисницима топао оброк захваљујући донацијама добрих људи.

У Хуманитарном удружењу "Мозаик пријатељства" казали су да се, након васкршњих празника, залихе хране троше, те апелују на све људе добре воље да донирају намирнице.

- Све што добијемо, подијелимо углавном исти дан. Свакодневно кувамо између 300 и 400 оброка, а подијелимо и велики број прехрамбених пакета. Од почетка епидемије гужве на нашем шалтеру не јењавају - каже за "Глас Српске" предсједник удружења Мирослав Субашић.

Велики број хуманих и добрих људи донио је помоћ у намирницама и новцу пред Васкрс, кад је подијељено око 1.000 пакета помоћи.

- Канцеларија ЕУ у БиХ донираће нам велики казан на плин од 150 литара. Тренутно имамо два већа лонца, а сада ћемо бити у могућности да припремамо још квалитетније, брже и више за наше кориснике - истакао је Субашић.

Он је додао да дезинфекцију просторија удружења морају често да раде, што је за њих велики издатак.

- Град је само на почетку епидемије дезинфиковао наше просторије, а од тада трошкове дезинфекције сносимо сами. Нашим корисницима сваки дан дијелимо заштитне маске и придржавамо се правила дистанцирања. Било би добро да надлежни бар на тај начин помогну, јер бисмо новац који дајемо у те сврхе могли искористити за куповину хране - истакао је Субашић и додао да велики број волонтера сваки дан помаже и да до сада, на срећу, није било заражених.

Секретар Црвеног крста Жељкица Илић казала је да је од почетка пандемије редукован рад јавне кухиње.

- Уведена је шалтерска подјела и предузете све мјере заштите. Имамо кориснике који не могу долазити по оброке као раније, јер је јавни превоз укинут, али и због мјере забране кретања за старије од 65 година. Наши волонтери су у три наврата на адресе корисника однијели укупно 200 пакета хране и хигијене. Тиме смо људе обезбиједили за 15 дана - каже Илићева.

Истакла је да јавна кухиња Црвеног крста планира да 30. априла подијели нову туру пакета хране и хигијене.

- Корисници којима кретање није ограничено долазе редовно по оброк. Њима смо обезбиједили маске и рукавице - рекла је Илићева и нагласила да су им за даљи рад неопходне основне животне намирнице и хигијенске потрепштине, као што су брашно, уље, шећер, тјестенина, конзервисана храна, пелене за дјецу и одрасле, детерџенти, сапуни и шампони.

Јавно купатило

Хуманитарно удружење "Мозаик пријатељства" има и јавно купатило које користе бескућници.

- Сваки дан наше купатило посјети десетак људи и од јутарњих часова до затварања увијек га неко користи - истакао је Мирослав Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана