Паметнији и опремљенији за борбу са бујицама

Весна Поповић
Паметнији и опремљенији за борбу са бујицама

Бањалука - Ране од мајских поплава од прије двије године још су и те како свјеже, а да би евентуалне будуће сличне ситуације биле спријечене или бар ублажене, град је у опремање надлежних служби уложио 1,5 милион марака, али многи се питају да ли је то довољно.

Осим катастрофалних посљедица које је вода оставила за собом, са њом су испливали и бројни недостаци у градској Цивилној заштити, у материјалном и организационом смислу. Не терену је био видљиво да недостаје опреме, али и људи који би помагали и координисали добровољцима и мјештанима у борби са бујицама, што су признале и градске власти. Осим тога постојећи систем за узбуњивање је покривао тек мањи дио града.

Од тада до данас, према ријечима шефа Одсјека за послове Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младена Ћућуна, набављени су алат и опрема за потребе ватрогасаца и јединица Цивилне заштите, који су коштали 193.466 КМ.

- Ускоро очекујемо и испоруку возила, чамаца и алата у вриједности 1,3 милиона КМ. За додатно опремање у овој години планирано је 1,9 милиона КМ. Тиме бисмо мјере заштите и спасавања подигли на виши ниво - презирао је Ђућун.

Када је ријеч о упозоравању становништва на евентуалне непогоде, Ђућун каже да ће 36 сирена бити увезано у Оперативни комуникативни центар (ОКЦ). Осим тога, формирано је 66 јединица опште и девет тимова Цивилне заштите по мјесним заједницама.

Одборник Уједињене Српске у Скупштини града Миленко Јаћимовић сматра да све ово није значајније унаприједило систем заштите становништва од нових елементарних непогода, те да су многа битна питања остала и даље отворена.

- Нису у потпуности ријешена питања финансирања опремања саме Цивилне заштите чамцима и осталим материјалним средствима. Направљени су тимови Цивилне заштите по мјесним заједницама, али то није профункционисало како треба. Људи, који су се пријавили у великом броју, одустали су када су сазнали које обавезе морају преузети у случају непогоде - навео је Јаћимовић.

Мјештанин Чесме Јосип Фехервари види промјене на боље. У овој МЗ организовали су се и каже да знају како би поступили да се понове ситуације од прије двије године.

- Да ли ће то бити довољно, можемо јединио знати ако се опет нађемо у сличној ситуацији, али искрено се надам да се поплаве из 2014. године неће поновити - рекао је Фехервари.

Набављена опрема

*Чамци за спасавање са моторима, приколицом и пратећом опремом

*Опрема за спасавање на води

*Напртњаче

*Заштитна ватрогасна одијела

*Ручни алат и друга опрема за санацију терена

*Два мала ватрогасна возила и једно за шумске пожаре

*Изолациони (дисајни) апарати

План набавке у овој години

*Мердевине од 39 метара

*Возило за техничке интервенције

*Сензори

*Усисна и потисна цријева за преносне моторне пумпе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана