Падавине изазвале проблеме становницима села на Мањачи

Сања Амиџић
Падавине изазвале проблеме становницима села на Мањачи

Бањалука - Снијег који је пао јуче изазвао је проблеме становницима сеоских мјесних заједница, а посебно је сложена ситуација на Мањачи, односно у селу Павићи, гдје су поједини приоритетни путеви остали неочишћени.

Члан Савјета ове мјесне заједнице Младен Рис је рекао да је снијега на путу било око 10 центиметара те да зимска служба није очистила главни пут кроз ово село, због чега су били одсјечени од сусједних насеља.

- Грталица до засеока Вилуси, који припада мјесној заједници Павићи, није дошла ни прошле седмице, када је висина снијега била и до 50 центиметара. Машина очисти снијег до улаза у село и врати се - објаснио је Рис.

Он је додао да ђаци јуче нису отишли у школу, јер се из овог мањачког села могло отићи само пјешке.

- У селу има основаца који похађају наставу у ОШ "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану, а и средњошколаца који путују у Бањалуку, тако да нико није отишао на часове - рекао је Рис и додао да мјештани овог дијела града локалне путеве најчешће чисте сами тракторима или коњском запрегом, јер грталице ријетко долазе у ова насеља.

Директор ОШ "Петар Кочић" у Колима, којој припадају подручне школе у Стричићима, Павићима и Конотарима, Дубравка Босанчић рекла је да је школски аутобус под веома ризичним условима довезао ученике на наставу.

- Дио пута Павићи - Вилуси - Локвари и један дио путева у Стричићима слабо је очишћен, па је возач школског аутобуса имао проблема - казала је Босанчићева и додала да у наредном периоду путевима који нису очишћени школски аутобус неће ићи, да не би била угрожена безбједност ђака, возача, а и комбија.

Из предузећа "Еко-евро тим", које чисти путеве у мјесној заједници Павићи, казали су да је пут од Павића према Вилусима у редовном програму чишћења те да је саобраћајница прочишћена до старе школе у овом селу.

- Локални путеви према Шипкама, Кривокућама и другим засеоцима у том дијелу Павића чисте се у случајевима када је снијег екстремно висок и по налогу Градске управе - казали су из овог предузећа.

Коловози у осталим приградским насељима су били очишћени и саобраћај се одвијао сходно зимским условима на путевима.

Приправност

Зимске службе током јучерашњег дана чистиле су градске и приградске саобраћајнице. Директор предузећа "Чистоћа" Александар Бајић је рекао да су екипе чистиле снијег тамо гдје је било потребно.

- Према временској прогнози падавине се очекују и наредних дана, тако да ћемо бити у приправности - казао је Бајић и додао да ће, у случају да се тротоари и путеви заледе, екипе посипати со и абразивни материјал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана