Пацијенти у Бочцу и Борковићима испаштају због процедура

Весна Поповић
Пацијенти у Бочцу и Борковићима испаштају због процедура

Бањалука - Док новоизграђене амбуланте у Бочцу и Борковићима зјапе празне, пацијенти у овим мјесним заједницама се жале да се смрзавају у старим или на прегледе и по рецепте иду у неусловне ординације.

У Градској управи нису могли да прецизирају када ће оне бити отворене и када ће љекари почети да ординирају у много бољим условим наго до сада на тим подручјима.

- У току је отклањање недостатака на објекту у Бочцу и ти радови би требало да буду завршени током наредне седмице. Након тога требало би да буде нови технички пријем, којим би поново било утврђено да ли објекат задовољава све потребне критеријуме за рад амбуланте. Тек онда је могуће одредити датум за почетак рада ове амбуланте - рекли су у Градској управи.

Када је у питању амбуланта у Борковићима, потврдили су да је урађен технички пријем новоизграђеног објекта, али нико не зна зашто она до сада није отворена за пацијенте.

Одборник СНСД-а Душан Чајић, који је и члан Савјета МЗ Борковићи, рекао је да новоизграђеној амбуланти недостаје намјештај.

- У току је процес јавне набавке за опремање и то се зна одужити док се испоштују све законске процедуре. Тај процес би ипак требало убрзати. Мјештани тренутно иду код љекара у амбуланту која је смјештена у приватном простру, за који град плаћа закуп - додао је Чајић.

Мјештанка Бочца Цвијета Новаковић је рекла да не види разлог због којег и даље морају ићи на прегледе у неусловну и трошну бараку.

- Ординација и ходник се загријавају на пећ на дрва, али то није довољно, поготово у ходнику. Док чекамо ред готово да се смрзавамо - рекла је Новаковићева.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС поручују да је ово ресорно министарство све своје обавезе испунило и да термини отварања ових амбуланти нису у њиховој надлежности.

Потврдили су да су на обје локације сви уговорени радови завршени 18. маја ове године.

- Након тога, 11. септембра завршен је и технички преглед изведених радова у Борковићима, а очекује се и технички преглед објекта у Бочцу, што је у надлежности града Бањалука - рекли су у министарству

Према подацима Дома здравља Бањалука, у Бочцу је регистровано око 900 пацијената, а у Борковићима више од 2.000 .

Финансирање

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС су рекли да су суфинансирали изградњу нових објеката амбуланти у овим МЗ.

- У Борковићима је локација новог објекта на мјесту старе амбуланте, а у Бочцу нови објекат је изграђен поред старе амбуланте, која је смјештена у монтажном објекту - објаснили су у овом министарству.

Хронологија

Камен темељац за изградњу оба објекта положен у октобру 2014. године

Министарство обезбиједило 70 одсто потребног новца или 265.000 КМ

Град обезбиједио 30 одсто потребног новца или 113.500 КМ

Радови требало да буду готови за 100 дана, али су пролонгирани

Изградња оба објекта завршена 18. маја ове године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана