„Овдје су убијене моје три сестре и два брата“: Потресна свједочења продица страдалих у Бијелом Потоку

Ј. К.
Бранко Милинковић
Foto: В. ТРИПИЋ | Бранко Милинковић

БАЊАЛУКА - У спомен-комплексу "Бијели поток" данас је обиљежена 81. годишњица свирепог усташког злочина, када је на Васкрс 1942. без испаљеног метка убијено 54 Срба из тог мјеста.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора "Бијели Поток" Бранко Милинковић рекао је да се сваке године, другог дана Васкрса, у Бијелом потоку окупе потомци жртава овог усташког покоља.

- Овдје су заклане моје три рођене сестре и два брата. Један брат је имао свега годину дана и одсјекли су му главу.  Не треба овдје нико никога да мрзи, али јавност треба да зна шта је ту рађено - рекао је Милинковић, додајући да их нико није имао одбранити, те истако да су највише страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Ћурлић и Адамовић.

Додао је да су о свему томе морали ћутати 60 година.

У овом страшном покољу од усташе руке, настрадало је и 13 рођака Браце Адамовића.

-  Дошли су да честитају Васкрс и поклали су кога су нашли. Ујутру су затекли већином дјецу и жене, јер су остало становници намиривали стоку и спремали се за васкршњи ручак. Кога су нашли тога су убили – рекао је Адамовић.

Парастосу је присуствовао и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је том приликом поручио да жртве Бијелог Потока свједоче о великом страдању нашег народа кроз многе ратове.

-Наша дужност је да долазимо на све парастосе, да полажемо вијенце и палимо свијеће. Сваке године смо на овом спомен-обиљежју у Бијелом Потоку, како би се присјетили свих оних који су невино страдали, само зато што су били Срби, зато што су се крстили са три прста, вјеровали у свог Бога и имали своју крсну славу. Вјечна слава и хвала им – рекао је Станивуковић.

Парастосу су присуствовали и предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, али и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана