Отворено прихватилиште за дјецу и младе у Дому "Рада Врањешевић"

ГС
Foto: НН

Прихватилиште за дјецу и младе којима је неопходан хитан краткорочни смјештај отворено је данас у Дому за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић".

"Ово је нова услуга у Дому 'Рада Врањешевић' у систему социјалне, породичне и дјечје заштите, намијењена за дјецу која су жртве породичног насиља или се нађу у скитњи, али и другим облицима занемаривања", рекао је Владимир Кајкут, директор Дома "Рада Врањешевић".

Према његовим ријечима, тренутно имају капацитет за смјештај седам корисника, али ће га временом проширивати ако буде постојала потреба за тим, преносе ''Независне''.

"Предвиђено је да дјеца и млади у прихватилиште могу да буду смјештени неколико дана, а најдуже до мјесец. Простор је мултифункционалан и моћи ће да се користи и за друге услуге, предвиђене планом трансформације Дома, као што је дневни центар за дјецу с потешкоћама у развоју", рекао је Кајкут.

Услуга прихватилишта за дјецу у скитњи је планирана по угледу на Центар за заштиту одојчади, дјеце и омладине "Звечанска" из Београда.

"Тренутно у Дому имамо 76 корисника свих узраста. Иза нас је изазован период који је обиљежила пандемија вируса корона, који смо успјешно премостили, јер је само један штићеник током љета био заражен вирусом корона. Успјели смо да заштитимо своју дјецу", рекао је Кајкут.

Владимир Макарић, вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите РС, истакао је значај услуге прихватилишта која ће значити много за Бањалуку, али и за цијелу бањалучку регију.

"Ова услуга ће имати велики значај, јер је једина на овом подручју, а показала се потреба за њом у систему социјалне заштите", рекао је Макарић.

Крајем 2019. године у склопу Дома "Рада Врањешевић" отворен је вртић "Тратинчица", чији је капацитет 100 мјеста, и то 60 малишана вртићког и 40 јасличког узраста.

План трансформације Дома, осим прихватилишта, савјетовалишта за породице које су у ризику од издвајања биолошке дјеце и вртића, обухвата увођење још нових услуга социјалне заштите - ресурсног центра, дневног центра "Растимо заједно", услуге "Предах", те породичног сарадника и становања уз подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана