Отворено Прихватилиште у Дому “Рада Врањешевић”: Уточиште за дјецу у скитњи и жртве насиља

Невена Рељић
Отворено Прихватилиште у Дому “Рада Врањешевић”: Уточиште за дјецу у скитњи и жртве насиља

БАЊАЛУКА - У Дому за незбринуту дјецу “Рада Врањешевић” јуче је почело да ради Прихватилиште за дјецу и младе којима је неопходан хитан, краткорочни смјештај, а предвиђено је за жртве породичног насиља и лица у скитњи.

Директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут рекао је да је ово нова услуга у систему социјалне породичне и дјечије заштите, а у оквиру процеса трансформације Дома.

- Прихватилиште је намијењено за дјецу и младе у стању социјалне потребе, односно за оне којима је неопходан хитан смјештај. Простор је мултифункционалан, тако да се може користити и за друге услуге - казао је Кајкут.

Дјеца се у ову установу смјештају по рјешењу центара за социјални рад.

- Капацитет прихватилишта је тренутно шест мјеста, али ћемо временом, уколико буде потребно, повећати број мјеста. Дјеца овдје могу бити збринута највише мјесец дана - рекао је Кајкут.

Додао је да у Дому тренутно борави 76 штићеника свих узраста.

- Од марта смо имали изазован период због пандемије вируса корона, јер су прва два мјесеца дјеца била у карантину. С обзиром на то да имамо велико двориште, организовали смо им разне радионице, тако да смо, уз све мјере које смо предузели, успјели да заштитимо дјецу - нагласио је Кајкут.

Прихватилиште има двије спаваће собе, мушку и женску, те купатило, које је прилагођено лицима са инвалидитетом, кухињу са трпезаријом и дневни боравак. На самом улазу налази се пространи ходник који се може користити за разне радионице. У реновирање и опремање Прихватилишта утрошено је око 30.000 КМ.

Вршилац дужности помоћника министра здравља и социјалне заштите РС за ресор породичне и дјечије заштите Владимир Макарић казао је да се у систему социјалне заштите јавила потреба за оваквом услугом.

- Новом услугом у Дому свједочимо нечему лијепом у овој пандемији. Прихватилиште ће много значити граду, као и општинама у околини - рекао је Макарић.

Нагласио је да рад Дома помаже Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

- Министарство у цјелини финансира рад Дома, тако да ће финансирати и рад Прихватилишта. Влада Републике Српске је опредијељена да се побољша положај дјеце без родитељског старања. Тако је направљен план за трансформацију Дома, у оквиру којег је предложена и ова услуга - навео је Макарић.

Пројекти

Прије годину дана у склопу Дома отворен је и вртић, у којем тренутно борави 30 малишанима из града, као и они који су смјештени у Дому.

- Имамо и услугу “Мајчински дом”, као и услугу Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју, с обзиром на то да је комплетан простор прилагођен дјеци са инвалидитетом. Оба пројекта су подржали Влада Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите - рекао је Владимир Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана