Отворени шахтови опасни за пјешаке

Весна Поповић
Отворени шахтови опасни за пјешаке

Бањалука - Поклопци шахтова и одводних сливника честа су мета крадљиваца који их препродају као старо жељезо, али су неријетко и "жртве" камиона и других тешких грађевинских машина пошто се под тежином оштећују или потпуно пуцају.

Грана дрвета или неки други предмети који вире из шахта једина су упозорења пјешацима и возачима возила.

Мјештанка насеља Симе Матавуља Дара Максимовић сматра да не разумије оне који краду или оштећују поклопце шахтова.

- У нашем насељу данима стоји шахт у којем су неки чудни предмети као знак упозорења да нема поклопца. А људима се свашта може десити ако упадну у ту рупетину. Често претрчавају улицу, концентришу се на саобраћај и у журби не обраћају пажњу на отворен шахт. Зато долази до ломова ногу, руку, кукова… Знам за неколико случајева тешких повреда људи који су настрадали на сливницима и шахтовима - рекла је Максимовићева.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је истакао да отворени шахтови или сливници представљају велики проблем за све.

- Жалили су нам се бициклисти, али и возачи скутера да је долазило до падова, јер нису могли на вријеме примијетити да су шахтови отворени. Исто тако, возачи тврде су уништили управљачке дијелове аутомобила или искривили фелге. О опасностима за пјешаке не треба да трошимо ријечи - казао је Јаћимовић.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја су навели да је за замјену оштећених или украдених поклопаца шахтова или сливних решетака из буџета у 2014. издвојено 79.356, а од почетка ове године 27.116 КМ.

- Током 2015. замијењено је шест тешких, 11 лаких поклопаца те по један лаки и тешки поклопац са рамом. Исто тако, замијењене су 22 гусане решетке са рамом и 41 без рама на уличним сливницима - рекли су у овом одјељењу.

Када је у питању прошла година, додали су да је замијењено 78 тешких и 19 лаких поклопаца, три тешка поклопца са рамом те 57 гусаних решетака са рамом и 71 без рама на уличним сливницима.

Извјештаји

Према извјештајима Одјељења комуналне полиције и саобраћајне инспекције, који се свакодневно објављују на интернет страници града, шахтови без поклопаца, између осталог, регистровани су у улицама: Симе Пандуревића, Војислава Кецмановића, Франца Шуберта, Грчкој, Косте Јарића, Булевару војводе Живојина Мишића, Булевару Српске војске, Алеје Светог Саве, Козарској, Бранка Поповића, Старине Новака, Санској и Булевару војводе Степе Степановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана