Отворена рекреативна стаза у Пријечанима

Весна Поповић фото: В. Стојаковић
Отворена рекреативна стаза у Пријечанима

Бањалука - Туристичка понуда града од јуче је богатија за још један бисер, излетничко-рекреативну стазу у Пријечанима.

Упркос хладном времену, око 20 рекреативаца је симболичном шетњом званично отворило стазу дугу 15,5 километара, иако је она већ неко вријеме била проходна и мјештани Пријечана су је користили.

Једна од најмлађих учесника, седмогодишња Јована Вујмиловић, рекла је да највише воли да се игра вани и шета.

- Мама и тата немају пуно времена да ме воде на оваква мјеста и зато сам срећна што су се потрудили да мене и брата доведу у ову шетњу - рекла је она.

Њен отац Зоран је рекао да је са породицом дошао из Залужана. Сматра да је ово одлична могућност да се вријеме проведе са породицом.

- Пошто је стаза дугачка, а дјеца су мала, не вјерујем да ћемо успјети да пређемо цијелу руту. Али није то суштина, већ да проведемо вријеме заједно на свјежем ваздуху. Ово је дефинитивно садржај који недостаје граду - рекао је Вујмиловић.

Стазу су од септембра у више наврата чистили и означавали чланови Горске служба спасавања Бањалука, који су дијелом били и иницијатори за реализацију пројекта заједно са  волонтерима.  

- У питању је кружна стаза која почиње и завршава се у Пријечанима. Полазну тачку је лако наћи и налази се у централном дијелу насеља, преко пута цркве Светог Василија Острошког - рекао је Славиша Новак из Горске службе спасавања Бањалука. Објаснио је да још нису означили излазе рекреативне стазе који воде према Трапистима, Слатини и Крчмарицама.

- Ови излази су очишћени и могу се користити, али нису означени. Тај дио ћемо урадити када нам обавезе дозволе - навео је Новак.

Виши стручни сарадник Туристичке организације града  Бањалука Младен Шукало рекао је да је ТОБЛ финансирао материјал за означавање и да ће у будућности пружити подршку у промоцији стазе.

- Подржавамо пројекте сличног типа који обогаћују понуду у авантуристичком туризму, гдје је град постигао и најбоље резултате. У њега није потребно велико улагање, а са друге стране добијамо једну занимљиву и атрактивну дестинацију - рекао је Шукало.

Идеја

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Небојша Тојагић изјавио је да је идеја за реализацију пројекта настала спонтано.

- Горска служба спасавања је за вријеме прошлогодишњих поплава дошла преко шуме јер су Пријечани били одсјечени од остатка града. Након тога смо увидјели да постоји потенцијал који је неискоришћен и тако је настала идеја - додао је Тојагић.

Нове стазе

Младен Шукало је рекао да ТОБЛ поред стазе у Пријечанима планира изградњу нових стаза на Старчевици, Бањ брду и у  Љубачким долинама.

- Радићемо на картирању стаза и штампању мапа које ће омогућити људима да без водича самостално пређу руте - навео је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана