Отворена манифестација Дани Врбаса: Фестивал екологије, здравог живота и хране

Невена Бунић
Отворена манифестација Дани Врбаса: Фестивал екологије, здравог живота и хране

Бањалука - Еко-фестивал "Дани Врбаса", пети по реду, промовише здрав живот, туризам, заштиту животне средине и забаву.

Градоначелник Игор Радојичић отворио је јуче ову дводневну манифестацију истакавши да Врбас има велики потенцијал и да је један од препознатљивих симбола града.

- Мислим да Врбас није довољно искоришћен за туризам и одмор. Радимо на пројектима кроз које ће се уредити више локација у микроурбаним цјелинама на обали ријеке, као што је мол коју су направили студенти - казао је Радојичић.

Предсједник Туристичке организације града Остоја Барашин изјавио је да фестивал има мисију да промовише, али и очува Врбас и приобаље.

- Ова ријека је жила куцавица града и њен максимум можемо добити само ако је сачувамо - казао је Барашин.

Директорица "Водовода" Бранка Трнинић истакла је да је фестивал одлична прилика да се кроз културно-туристички догађај промовише заштита Врбаса, не само у граду већ и у широј регији. 

Отварање је употпунио и наступ Културно-умјетничког друштва "Изидор Пољак" из Брчко дистрикта. Први дан фестивала протекао је у избору најбоље фотографије Врбаса. Прву награду добио је Марко Туркеш из Бањалуке, који је своје побједничко дјело уручио градоначелнику.

- Ове године фестивал је садржајно богатији него икада и све генерације ће моћи уживати. Малишани су се такмичили у вожњи кајака и ликовној радионици "Наташа машта". Рониоци РК "Делфин" показали су своје умијеће - рекао је један од организатора Дејан Ступар.

Данас ће бити настављен сајам екологије, дјечја декупаж радионица, а љубитељи укусне хране уживаће у "Котлићијади". Дводневну манифестацију организује Удружење грађана "Грин Врбас" заједно са Туристичком организацијом Бањалуке, Јавним предузећем "Водовод" и "ВДХ групацијом".

Органска производња

Представница удружења креативаца  "Драганасгарден" Ивана Чегар, која се бави органском производњом, излагала је воће и поврће на сајму екологије.

- Поручила бих свима који желе да се баве овом врстом посла да буду стрпљиви и вриједни, али да се сав труд исплати када уберу прве плодове - казала је Чегар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана