Отворена кућа Милановића, један од најстаријих објеката у граду (ФОТО)

Срна
Отворена кућа Милановића, један од најстаријих објеката у граду (ФОТО)

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас отворена Кућа Милановића, један од најстаријих објеката у граду, а за чију обнову је Влада Републике Српске издвојила 4,5 милиона КМ.

Отварању нису присуствовали представници институција Републике Српске јер се сумња да град Бањалука није извршило своје обавезе које се односе на рјешавање имовинско-правних послова, а претходе издавању грађевинске дозволе.

Кућа Милановића простире се на површини од око 2.500 метара квадратних, има четири етаже и биће на располагању умјетницима и креативцима.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да град након једног вијека добија први храм културе, који ће бити сједиште културног, интелектуалног и умјетничког изражаја и стваралаштва.

A person in a suit standing at a podium with a microphoneDescription automatically generated

Станивуковић је истакао да је Кућа и музеј, јер ће у њој бити не само повремене поставке, него и стална поставка знаменитих Бањалучана, оних који су стварали овај град.

Ранка Милановић, праунука Саве Милановића који је саградио кућу, рекла је да јој је да је породици част да Кућа, која носи породично име, сада припада Бањалуци и Бањалучанима, али и свима који воле и шире културу и умјетност.

A group of people on a stageDescription automatically generated

"Овај нови сјај далеко превазилази онај стари сјај куће. Просто је нестварано бити свједок овог величанственог преображаја", истакла је Ранка Милановић.

Први управник Куће Милановића, професор Душко Певуља рекао је да је отварање једне нове културне институције увијек био догађај од највишег културног значаја.

A person standing on a podium with a band playing instrumentsDescription automatically generated

"У њу треба да долазе први људи наше културе, књижевности и духовности. У њој треба да се расправља о најважнијим националним питањима важним за читав наш национални простор. С друге стране, ово треба да буде и градска институција", рекао је Певуља.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је раније данас новинарима у Будимпешти да обнова Куће Милановића у Бањалуци има велики значај за културу и умјетност у том граду, али да је затечен информацијом да нису ријешени имовинско-правни односи.

Додик је истакао да је Влада Републике Српске, уважавајући град Бањалуку, повећала степен сарадње са Градском управом, што је резултирало чињеницом да су одобрена средства која су планирана за тај пројекат још у ранијем периоду.

"Несумњиво да обнова Куће Милановића има велики значај за културу и умјетност у Бањалуци, али не могу да вјерујем да је неко довео у заблуду Владу Републике Српске, те да то није у власништву Бањалуке, јер ако је земљиште неријешено, не можете ни да издате грађевинску дозволу, а ако немате грађевинску дозволу, све што сте урадили је илегално и на ивици криминала", рекао је Додик.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић оцијенила је данас да отварање обновљене Куће Милановића, није друштвени догађај него политички, предизборни скуп Партије демократског прогреса, због чега представници институција Републике Српске и културни радници неће присуствовати.

"Према информацијама да град Бањалука није извршио своје обавезе које се односе на рјешавање имовинско-правних послова, а које претходе издавању грађевинске дозволе, постоји оправдана сумња да је градска администрација прекршила законе и потребно је испитати да ли у поступањима града има елемента кривичне одговорности", саопштено је из Министарства.

Стојичићева је подсјетила да је Влада Републике Српске са 4,5 милиона КМ финансирала све радове на обнови Куће Милановића, једног од најстаријих објеката у Бањалуци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана