Отворена "Крајишка кућа" у центру Бањалуке ФОТО

Срна
У центру Бањалуке данас је отворена "Крајишка кућа" у којој је пласирано 300 производа око 50 произвођача домаће хране са подручја града.
Foto: Град Бањалука | У центру Бањалуке данас је отворена "Крајишка кућа" у којој је пласирано 300 производа око 50 произвођача домаће хране са подручја града.

БАЊАЛУКА - У центру Бањалуке данас је отворена "Крајишка кућа" у којој је пласирано 300 производа око 50 произвођача домаће хране са подручја града.

У оквиру обиљежавања Дана града - 22. априла, те под мјерама које налаже ванредно стање због епидемије вируса корона, "Крајишку кућу" отворили су градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Отварању су присуствовали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић и директор Туристичке организације града Бањалука Ирена Радојевић.

Градоначелник Игор Радојичић, који је свечано отворио „Крајишку кућу“, казао је да је ово лијеп поклон граду за његов рођендан.

-Бањалука је и село, и пољопривредна производња и рурални развој. „Крајишка кућа“ је нешто аутентично, чиме желимо да подстакнемо домаћу производњу и промовишемо домаћи производ – истакао је он.

Како је навео, у плану је проширење овог објекта односно уређење нових објеката у којима би се продавала роба нешто краћег рока трајања.

-Циљ нам је да се даље развија домаћа производња, да имамо стандардизацију и квалитет што је предуслов да производ привуче и домаћег и страног купца – казао је Радојичић.

Он је најавио да је у плану да се „Крајишка кућа“ отвори и у Требињу, како би се производи одавде пласирали и на тржишту гдје традиционално има пуно гостију.

Директор  Центра за развој пољопривреде и села, Драшко Илић рекао је да су уз велику подршку Града, отворили објекат гдје ће наши пољопривредни произвођачи моћи да изложе своје производе.

-Очекујемо увећање броја пољопривредних произвођача и прерађивача и самим тим производа које ће овдје излагати. Пољопривредни произвођачи су добили мјесто гдје могу да изложе своје производе,  а суграђани и туристи мјесто гдје могу купити домаћи производе – закључио је Илић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић честитао је градоначелнику Бањалуке, градској администрацији и Бањалучанима Дан града и реализацију идеје као што је "Крајишка кућа".

- „Крајишка кућа“ није само лијеп објекат, него и лијепа идеја која има за циљ да на неки начин уједини или да доведе у везу произвођаче и потрошаче. Ова ситуација која нас је задесила говори колико је важна производња хране за један град или једну државу. Свједоци сте да и град Бањалука и министарство подржава сличне активности - рекао је Пашалић.

Истакао је да је циљ да се на једном мјесту презентују и понуде тржишту домаћи производи и да становници купе те производе.

Он је апеловао да произвођачи производе више, боље и квалитетније, али и да становништво, оно које може себи да приушти, увијек купује домаће производе па макар за те производе и платили нешто више.

- Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће и даље да подржава ову активност - рекао је Пашалић.

"Крајишка кућа" налази се на укрштању улица Краља Петра Првог Карађорђевића, Теодора Колокотрониса и Булевара цара Душана у центру Бањалуке.

На полицама "Крајишке куће" могу се наћи сувомеснати и млијечни производи, прерађевине воћа и поврћа, чајеви, мед, све оно што производе и прерађују домаћи произвођачи.

"Крајишка кућа" отворена је у подне, а у наредном периоду придржаваће се прописаног радног времена које ће бити као и за све друге трговачке објекте који се баве продајом хране до 18 часова.

Док трају мјере везане за вирус корона, "Крајишка кућа" ће радити сваким радним даном до 18 часова, а касније ће радно вријеме бити усклађено са радним временом "Херцеговачке куће".

На јесен је планирано да "Крајишка кућа" буде отворена и у Требињу.

У Бањалуци је обиљежавање Дана града прошле године почело отварањем прве "Херцеговачке куће" ван Требиња у којој се налази око 500 артикала требињских и херцеговачких произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана