Отворена Kамена зграда у тврђави Кастел

Срна
Отворена Kамена зграда у тврђави Кастел

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и амбасадор ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк отворили су данас, поводом обиљежавања Дана града, Камену зграду у тврђави "Кастел" и озваничили завршетак радова на обновљеном дијелу тврђаве.

Гаврановић је рекао новинарима да су радове, чија је вриједност 9,1 милиона КМ, финансирали ЕУ и град Бањалука, те да је у част данашњег догађаја приређена изложба радова бањалучких умјетника Алојза Ћурића, Енвера Штаље, Бекира Мисирлића и Душана Симића, чија су дјела својевремено први пут јавно излагана баш у простору Камене зграде.


"ЕУ је у овај пројекат уложила седам милиона КМ, а град 2.170.000 КМ. Зидине које су сада обновљене са кулама, бедемима и Каменом кућом, представљају почетак реконструкције цјелине жКастелаж, а тренутно можемо да видимо обрисе будуће тврђаве", истакао је Гаврановић.

Он је додао да ће у наредном периоду град Бањалука тражити средства за наставак радова, те да је за реконструкцију цијелог "Кастела", према процјенама, потребно још 20 милиона КМ.

Амбасадор ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк сматра да је отварање Камене зграде важан корак за цјелокупно културно-историјско насљеђе Бањалуке, Републике Српске, БиХ и региона.

"Надам се да ће ово мјесто користити, не само као свједочанство богатог културно-историјског насљеђа, већ и као мјесто за организовање културних догађаја", истакао је Вигемарк.

Према његовим ријечима, планирано је да се 12. маја на "Кастелу", концертом обиљежи Дан Европе.

Он је подсјетио да је ЕУ до сада уложила много новца у област културе у Бањалуци и БиХ, те да ће улагања бити настављена.

"Када говоримо о ЕУ, не говоримо само о стандардима које би требало испунити, већ о ономе што је суштина ЕУ - заједничко културно-историјско насљеђе", навео је Вигемарк.

Он је додао да се нада да ће Бањалука и даље наставити да се развија као мултиетнички центар, центар културе и стјециште различитости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана