Отворена изложба поводом пола вијека од разорног земљотреса

A.С.
Отворена изложба поводом пола вијека од разорног земљотреса

Изложба “Земљотрес у Бањалуци – 1969, солидарност, обнова и изградња” отворена је вечерас у Банском двору, а сви заинтересовани поставку це моћи посјетити до 30. новембра.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је прича о земљотресу прича о великом страдању, али и прича о обнови и солидарности, како Бањалуке, тако и цијеле бивше Југославије.

- Тај земљотрес промјенио је изглед тадашње Бањалуке. Тек 1970. године почиње да се гради град какав данас познајемо - казао је Радојичић.

Аутор изложбе Саша Ђукић позвао је све грађане да посјете изложбу, јер заиста имају шта да виде.

- Посјетиоци ће моћи да виде умјетнички и архивски дио. Потрудили смо се да прикажемо Бањалуку прије катастрофе, начин градње и архитектуру, а испричана је и прича о обнови и солидарности након земљотреса - рекао је Ђукић.

Изложба је заједнички пројекат Архива РС, Музеја савремене умјетности РС и Удружења архивских радника РС, а реализује се под покровитељством Града Бањалука.

Велику изложбу сачињавају два основна сегмента: историјско-архивски и умјетнички, уз пратеће садржаје. Историјско-архивски сегмент изложбе проводи нас кроз причу о историји Бањалуке кроз њена рушења, обнављања и грађења од краја Другог свјетског рата до 80-их година прошлог вијека.

Посјетиоци имају прилику да виде хронолошки приказ кроз фотографије, податке, новинске чланке и видео снимке од првог земљотреса 26. октобра, па читав ток обнове града до данашњих дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана