Сајам запошљавања “БЛ 2019”: Тржиште вапи за инжењерима и медицинарима

Илијана Божић
Сајам запошљавања “БЛ 2019”: Тржиште вапи за инжењерима и медицинарима

БАЊАЛУКА - Инжењери електротехнике, машинства, информационих технологија и грађевине, као и медицинари, били су најтраженије занимање на сајму запошљавања “БЛ 2019”, на којем је јуче 50 привредних субјеката у бањалучкој Спортској дворани “Центар” понудило око 350 радних мјеста из различитих сектора.

Директор Градске развојне агенције Бањалука Марио Милановић рекао је да је циљ повезати послодавце који траже радну снагу са онима који траже посао, али и омогућити младима да на једном мјесту виде који су профили најтраженији на тржишту рада, те да се у складу с тим евентуално и преквалификују.

- У понуди су и послови из дрвопрерађивачаког, прехрамбеног и металског сектора, затим индустрије текстила, коже и обуће, услужних дјелатности, али и банкарског сектора - казао је Милановић.

Срђан Вујасин из фирме “Графо Балкан” рекао је да су им потребни радници, те да нуде прилику за запослење дизајнерима и кројачима.

- Веома често на врата наше компаније покуцају људи који траже посао, а ми им увијек пружимо прилику да покушају. Старији људи се најчешће запошљавају на мјесту кројача и шивача, док су дизајнери обично млађе генерације - казао је Вујасин. 

Бојан Драгишић из Креативне агенције “Плеј тим” Бањалука рекао је да је у креативној индустрији све већа потреба за радном снагом, те да се у Агенцији труде да организују едукацију младих који имају креативни потенцијал.

- Тренутно смо у потрази за монтажером, графичким дизајнером, те кадром за видео-анимацију. Увијек смо расположени за нове људе, који су спремни да уче и стварају - рекао је Драгишић.

Овогодишњи сајам посјетило је доста средњошколаца. Бојан Максимовић, ученик трећег разреда Електротехничке школе “Никола Тесла”, казао је да су му најзанимљивији штандови који нуде посао у струци.

- Информисао сам се о понудама које пружа компанија “м:тел”, као и фирме којима су потребни радници за програмирање. Ово је одлична прилика да се информишемо о пословима који су у понуди, како бисмо се по завршетку школе лакше запослили - казао је Максимовић.

Са друге стране, било је и оних који нису били задовољни понудом јер у својој струци нису могли да нађу запослење, а сматрају да је за преквалификацију касно.

- Не радим већ 20 година и интензивно тражим посао у струци. Имам 19 година радног стажа и касно ми је да мијењам струку - рекла је Љиљана Бабић, по занимању управни техничар.

Сајам запошљавања организовала је Градска развојна агенција у сарадњи са бањалучком филијалом Завода за запошљавање РС. У оквиру сајма одржане су и четири панел-дискусије које су се односиле на промоцију креативне индустрије. 
 

 

Пројекат

Руководилац Завода за запошљавање Младен Врећо казао је да је Завод одобрио 20.000 КМ за запошљавање 6.500 незапослених. 

- То је највећи износ у посљедњих 25 година. Посматрајући младе људе који су сајам посјетили у великом броју, неопходно је рећи да смо ове године повећали износ за “Старт-ап” пројекат. Одобрили смо 4,4 милиона КМ за више од 120 успјешних идеја младих - рекао је Врећо и додао да ће у наредном периоду бити организоване обуке и преквалификације ради запослења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана