Отворен пут за градњу школе, вртића и споменика на Лаушу

Данијела Стоканић
Отворен пут за градњу школе, вртића и споменика на Лаушу

Бањалука - Државно земљиште у бањалучком насељу Лауш, које је прије 30 година дато на коришћење Земљорадничкој задрузи "Агропромет", идућих дана биће коначно укњижено на град Бањалука.

Ријеч је о двије парцеле које су још прије двије године одлуком Окружног суда Бањалука враћене граду. Једна се налази на локацији гдје је тренутно стадион, а друга поред цркве Светог Јована Богослова.

За књижење су се, каже предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић, на посљедњем рочишту у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове РС, стекли сви услови.

- Овај спор, који је трајао више од 15 година, Градску управу и мјесну заједницу коштао је много времена и труда. Али не жалим, јер је ово земљиште од великог значаја за насеље Лауш и мјештане - рекао је Матић.

Додао је да ће књижењем овог земљишта на град бити створени услови за обнову стадиона и трибина, а на другој парцели иза цркве, омогућена изградња школе, вртића, спортских и дјечијих терена, те спомен-обиљежја.

- Драго ми је и што ће се убудуће новац од закупнине дијела парцеле код цркве, коју користи пет приватних фирми, сливати у буџет града, од чега ће сви грађани имати користи, а не у џеп појединих тајкуна. Појединци су захваљујући томе годинама згртали велики новац - рекао је Матић.

Према ријечима члана Управног одбора ОФК Лауш Драгомира Бошњака ријеч је о огромним парцелама.

- Овим ће напокон бити остварен тридесетогодишњи сан младих из мјесне заједнице Лауш. Радосни смо, јер ћемо напокон добити терен са вјештачком травом, трибинама и друге садржаје - рекао је Бошњак, додавши да све то припада фудбалском клубу који је прегазио више од шест деценија.

- У то име потрудићемо се да обнову стадиона и трибина почнемо ове године. Након више од 30 година борбе са вјетрењачама и грађевинском мафијом, изашли смо као побједници - рекао је Бошњак.

Спор у вези са земљиштем настао је након што је директор "Агропромета" Анђелко Ловро приликом узимања зајма од 37.800 марака од Марка Пајића 2004. године ставио под хипотеку земљиште у насељу Лауш, које град предузећу дао на коришћење још 1966. године.

С обзиром на то да се радило о смишљеној превари, Ловро није вратио дуг Пајићу, који је на основу потраживања укњижен као власник парцеле на којој се налази објекат ОФК Лауш. Ловро је у више наврата тврдио да није тачно да је земљиште укњижено на Пајића, те да је оно и даље у власништву "Агропромета" те затражио да тако и остане. Окружни суд одлучио је да парцеле буду враћене у надлежност града.

Захтјеви

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић истакао је да град остаје при ставу да цјелокупно земљиште "Агропомета" буде уписано као својина града Бањалука.

- Много наших захтјева за поврат парцела које су припадале овој замљорадничкој задрузи је у судским процедурама - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана