Отворен највећи парк у Бањалуци (ФОТО)

ГС
Отворен највећи парк у Бањалуци (ФОТО)

БАЊАЛУКА - У присуству бројних Бањалучана вечерас је отворена прва фаза највећег градског парка са вјештачким језером код Тржног центра „Делта планет“.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је да је након пола вијека град добила највећи градски парк, који је четири пута већи од Парка „Младен Стојановић“.

-Ово није само највећи градски парк Бањалуке него и цијеле Репубике Српске и шире од тога. Простире се на невјероватних 180 хиљада метара квадратних површине, јединствен по садржају, љепоти и функционалности. Заиста права идила и зелена оаза. Кроз вријеме ће бити све љепши и љепши, јер ће да расте и буја дрвеће и зеленило – казао је градоначелник.

Истиче да изграђено и прво вјештачко језеро са прелијепим пјешачким мостом и водоскоцима, те да су ово будуће разгледнице Бањалуке.

-Овдје је и најопремљенија теретана на отвореном, дјечије игралиште, стазе за шетњу, рекреацију и трчање, простор за сунчање и одмарање, кафе – бар, као и парк за псе. За сваког понешто да овдје ужива. Овдје имамо и простор за организацију највећих догађаја и концерата. Дакле, добили смо много овим парком и ово је осма зелена оаза коју смо уредили у ове протекле четири године – нагласио је градоначелник.

Навео је да након ове прве фазе радова, наредне године слиједи друга која предвиђа сам долазак до Врбаса и трећа, која обухвата изградњу моста до насеља Борик и допуњавање парка другим садржајима.

Парк се за сада назива градским парком, а према ријечима градоначелника у наредном периоду размотриће се приједлози за назив парка, међу којима и његов приједлог да се парк назове по светитељу Платону бањалучком.

Прва фаза изградње градског парка обухватила је изградњу амбијенталне водене површине са пјешачким мостом. Језеро је додатно обогаћено воденим биљкама (локвањ, раставић…) и језерским фонтанама. Простор парка је оплемењен зеленилом, па су тако засађени нови дрвореди уз пјешачку и бициклистичку стазу, попут садница јасена, дивљег кестена и дафне или сибирске маслине, напомињу у Градској упраби. Додатно зеленило биће засађено и током јесење односно прољећне садње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана