Отворен Кочићев Збор

Срна
Отворен Кочићев Збор

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић вечерас је у парку "Петар Кочић" свечано отворио традиционалну манифестацију "Кочићев збор", у оквиру које ће бити представљени бројни културни и забавни садржаји, али и туристичка понуда.

Радојичић је истакао да је "Кочићев збор" једна од манифестација са најдужом традицијом у Бањалуци.


"У седам дана, колико ће трајати овај велики културни догађај, биће више од 25 догађаја - књижевних, музичких и ликовних. Биће различитих догађаја за свакога и позивам грађане Бањалуке да нам се придруже", рекао је новинарима Радојичић.

Он је нагласио да Кочић и његова дјела асоцирају на слободољубиву и правдољубиву идеју и борбу за слободу.

"Кочић је метафора једне идеје, слободе, правде и борбе за ове просторе", додао је Радојичић.

На почетку манифестације отворена је изложба фотографија "Кочићево Змијање", коју је поставило Етнолошко одјељење Музеја Републике Српске, а чији је аутор етнолог Владимир Ђукановић, те изложени етно-сувенири са подручја змијањског платоа.

Организациони одбор 52. "Кочићевог збора" очекује да овогодишња манифестација буде једна од најуспјешнијих до сада са великим бројем посјетилаца из земље и иностранства.

С тим циљем у региону су одржане и промоције овог аутентичног догађаја Бањалуке, Крајине и Републике Српске.

У оквиру манифестације, у Београду ће на Кочићевом гробу у Алеји великана бити положени вијенци, а у Клубу књижевника организовано књижевно вече.

Током седмодневне манифестације, у Бањалуци ће бити организовано "Вече бесједништва", "Вече сатире", радионице за најмлађе, као и округли сто под називом "Кочић - наш савременик".

Један од најпопуларнијих садржаја "Кочићевог збора", традиционалне борбе бикова, ове године биће одржане током два дана, 26. и 27. августа на зборишту у Стричићима.

У суботу, 26. августа, у Културном центру "Бански двор" у Бањалуци биће одржана Свечана академија "Кочићевог збора", на којој ће књижевнику и преводиоцу Кољи Мићевићу бити уручена традиционална "Кочићева награда".

Манифестација "Кочићев збор" трајаће до недјеље, 27. августа, када је, између осталог, у Стричићима, Кочићевом родном мјесту, планиран културно-умјетнички програм, надметање у народним вјештинама и спортовима, те додјела признања и награда.

За разлику од прошлих година, комплетну организацију води град Бањалука, а учествују и бројне установе и организације као што су Академија умјетности, Музеј Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Српске, Завичајно друштво "Змијање" и остале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана