Отварање амбуланте у Бочцу 24. децембра

Весна Поповић
Отварање амбуланте у Бочцу 24. децембра

Бањалука - Новоизграђена амбуланта породичне медицине у Бочцу почеће да ради 24. децембра.

Потврдили су то у Градској управи и додали да је свечано отварање планирано у 13 часова.

- Нови објекат амбуланте у Борковићима би требало да буде пуштен у функцију највјероватније средином јануара идуће године - рекли су у Градској управи.

У Дому здравља Бањалука су потврдили да су оба објекта опремљена потребном медицинском опремом, намјештајем и рачунарском опремом.

Додали су да је опрема обезбијеђена кроз пројекат опремања амбуланти породичне медицине Министарства здравља и социјалне заштите РС.

- Планирано је да обје амбуланте раде као и оне што су биле у старим и изнајмљеним објектима. На услузи пацијентима ће бити по један тим породичне медицине три дана у седмици од седам до 15 часова. Поред тога, пацијентима ће бити на услузи мини-лабораторија која ће омогућавати основне хематолошке анализе односно крвну слику - навели су у Дому здравља.

Казали су да је у Бочцу већ регистровано 900 пацијената, а у Борковићима 1.700.

Мјештанин Бочца Жељко Новаковић рекао је да на преглед код љекара иду у неусловну и трошну бараку.

- Зими је поготово тешко, јер нема гријања у ходнику. Пећ за дрва само загријава ординацију - додао је Новаковић.

Изградња оба објекта је почела почетком октобра прошле године и требало је да буде готова за 100 дана. Рокови су пролонгирани и изградња је завршена 18. маја ове године.

Министарство здравља и социјалне заштите РС је у 2014. години обезбиједило дио новца за изградњу амбуланти у Бочцу и Борковићима.

Укупна вриједност уговорених радова за изградњу оба објекта била је око 379.000 КМ. Министарство је обезбиједило 70 одсто новца или 265.000 КМ, а град је обезбиједио преосталих 30 одсто, као и потребну техничку и пројектну документацију.

Како су раније објаснили у ресорном министарству, разлог због којег је каснио завршетак изградње били су лоши временски услови који нису дозволили радове крајем прошле године и имовинско-правни односи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана