Откривена спомен-плоча краљу Алфонсу Tринаестом

Срна
Откривена спомен-плоча краљу Алфонсу Tринаестом

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и амбасадор Шпаније у БиХ Хуан Боско Хименез Соријано данас су у Бањалуци открили спомен-плочу шпанском краљу Алфонсу Тринаестом, заслужном за заустављање прогона Срба, које је водила Аустро-Угарска у велеиздајничком процесу током Првог свјетског рата.

Спомен-плоча краљу Алфонсу Тринаестом откривена је поводом Дана града Бањалука 22. априла и стогодишњице од завршетка тих процеса, а налази се на почетку улице у центру града, која носи име овог шпанског краља.


Радојичић је рекао новинарима да Бањалука жели да захвали за улогу шпанског краља у спречавању прогона Срба у судским процесима, од којих је нарочито познат бањалучки процес вођен током 1915. и 1916. године у којем је више од стотину лица било изложено прогону и суђењу.

Он је навео да је шпански краљ пружио највећу помоћ осуђеним лицима, јер је захваљујући његовој интервенцији аустро-угарски цар помиловао лица, првенствено осуђенике на смрт.

"Неки, нажалост, нису преживјели, а Бањалука је још давно изразила захвалност шпанском краљу дајући његово име улици у центру", истакао је Радојичић.

Он је напоменуо да ће Шпанији вечерас на свечаној академији бити додијељена награда "Злати грб града" с обзиром на то да је ове године стогодишњица прекида тог великог велеиздајничког процеса.

Соријано је рекао да спомен-плоча Алфонсу Тринаестом представља спомен на хуманитарни и племенити ангажман тог краља који је својим хуманитарним дјеловањем донекле успио да ублажи велика страдања становништва Бањалуке.

Он је подсјетио да је 1914. године у краљевској палачи у Мадриду почела да ради Канцеларија за дјеловање у корист заробљеника, коју је финансирао краљ Алфонс, те да су њен и ангажман краља донекле поправили услове у којима су живјеле на хиљаде ратних заробљеника.

Соријано је напоменуо да је захваљујући раду те канцеларије 1.500 депортоване српске дјеце враћено у Србију.

"У оквиру тих активности истиче се посредовање краља Алфонса у корист затвореника у велеиздајничком процесу у Бањалуци, гдје је на Васкрс 1915. године Аустро-Угарска власт ухапсила више од 100 Срба и оптужила их за велеиздају", навео је Соријано.

Он је додао да је Аустро-угарски цар Карло 1917. године обавијестио писмом Алфонса Тринаестог да је тај процес заустављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана