Отказана ванредна сједница о поплавама у Бањалуци, одборници ПДП-а нису дошли

Срна
Нинковић на конференцији за новинаре
Foto: Срна | Нинковић на конференцији за новинаре

БАЊАЛУКА - Ванредна сједница Скупштине града Бањалука на којој је требало бити ријечи о поплавама које су у протеклим данима задесиле приградска и градска насеља није одржана, јер није било кворума и одборника ПДП-а, док се градоначелник Драшко Станивуковић тренутно налази у Будви, изјавио је предсједник градске Скупштине Љубо Нинковић.

Нинковић је истакао да је скупштинска већина на ванредном засједању жељела да донесе закључке и понуди рјешења којима би се пружила подршка и помоћ насељима у којима је настала штета због обилних падавина.

- Циљ нам је био да људски разговарамо о свему овоме и заједно са Градском управом помогнемо овим људима. Требали смо формирати комисију која би изашла на терен и процијенила штету, те се предложила релокација средстава за обештећење - рекао је Нинковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и неки чланови Штаба за ванредне ситуације се налазе у Будви на радничким играма, што је у оваквој ситуацији јако неодговорно.

Он је нагласио да је Хидрометеоролошки завод Републике Српске почетком седмице издао упозорење о изливању бујичних вода које могу поплавити урбана подручја у граду.

- Позивам градоначелника да се врати у Бањалуку и да што прије почнемо са рјешавањем овога проблема - рекао је Нинковић.

Пријечани

Предсједник Савјета мјесне заједнице Пријечани Давид Понорац каже да бујичне воде у овом насељу у протекле двије године праве велике проблеме, као и да се канали нису дуго пречишћавали.

- Немамо ријешену канализациону, сливну и фекалну мрежу и главну саобраћајницу. Имали смо и превише стрпљења и сматрамо да сви грађани морају имати нормалне услове за живот - додао је Понорац.

Обилићево

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево један Оливер Гачић рекао је да свака јача киша у овом насељу изазове поплаву.

Гачић је подсјетио да градска администрација стално потенцира да средстава у градском буџету има довољно, али и да се озбиљни проблеми никако не рјешавају.

Старчевица

Предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Драгомир Ђукић навео је да су у појединим улицама у насељу оштећене путне инфраструктуре, те да је у протеклим данима поплављено 20 гаража, те неколико стамбених објеката. Он је рекао да је Мјесна заједница слала дописе Градској управи о неопходности чишћења уличних канала.

- Нама је Тузланска улица највећи проблем. Да су се прочистили канали, умањила би се штета сигурно за 30 одсто - поручио је Ђукић.

Цивилна заштита

Шеф Одсјека Цивилне заштите и начелник Штаба за ванредне ситуације Бањалука Драган Бабић рекао је да је Цивилна заштита обавијестила становништво да предузме мјере потребне како би се заштитили од поплава. Бабић је истакао да су службе и одјељења задужена за комуналну инфраструктуру била на располагању 24 часа, као и да су дјеловала на терену.

Према његовим ријечима, требала би бити формирана и комисија за процјену штете у погођеним подручјима која ће одрадити евиденцију како би се предузели одређени кораци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана