Отежано пословање бањалучких комуналних предузећа: Серија поскупљења задала тежак ударац

Г. С.
Отежано пословање бањалучких комуналних предузећа: Серија поскупљења задала тежак ударац

БАЊАЛУКА - Комунална предузећа у Бањалуци, као што су “Чистоћа”, “Водовод” те “Еко топлане”, под снажним су ударом повећања улазних трошкова, који им отежавају пословање.

Према ријечима генералног директора друштва “Чистоћа” АД Бањалука Александра Бајића, ситуација у вези са поскупљењем енергената одражава се негативно на пословање овог предузећа.

- Оно што има директну посљедицу на рад “Чистоће” АД је цијена горива. У свом возном парку “Чистоћа” има 100 возила различите намјене, а свакодневно у обављању дјелатности циркулише од 70 до 80 возила, што захтијева велике количине горива - рекао је Бајић.

Он истиче да је тренутна ситуација тешка за све привредне субјекте, те да “Чистоћа” покушава смањити трошкове пословања. На томе се, додаје, ради током цијеле године, с тим што је сада акценат стављен управо на то.

- Искрено се надамо да оваква ситуација неће трајати дугорочно и да “Чистоћа” АД терет ових поскупљења неће морати пребацити на кориснике услуга - нагласио је Бајић.

Чињеница је, истиче, да ће се, уколико овакво стање потраје дуже, то одразити на финансијско пословање “Чистоће”, али, напомиње, неће угрозити стабилност Друштва.

- Уколико ова ситуација потраје дуже, управа Друштва и менаџмент ће разматрати стање и сходно томе донијети адекватне одлуке - рекао је Бајић.

На пословање “Водовода” АД Бањалука негативно ће утицати повећање цијене електричне енергије с обзиром на то да се велике количине користе за процес производње и дистрибуције воде.

- Усљед поскупљења струје наши трошкови биће повећани за око 500.000 КМ на годишњем нивоу, што је снажан удар на стабилност и пословање Друштва, поготово ако се зна да не постоји могућност рационализације у потрошњи електричне енергије због саме технологије производње и дистрибуције воде с једне стране, те немогућности повећања цијена воде с друге стране. Разлог томе је начин утврђивања цијене воде, о чему одлучује Скупштина града - кажу из “Водовода”.

Додају да смањење негативних утицаја тржишних кретања цијена електричне енергије покушавају остварити изградњом соларних панела у кругу фабрике воде у Новоселији.

- У току је прва фаза, то јест прибављање грађевинске дозволе за изградњу објекта. Повећање цијена осталих енергената, на примјер горива, такође ће имати негативне посљедице које ће бити тешко санирати. Оно што Друштво може предузети су мјере максималне рационализације потрошње - наводе из “Водовода”.

Из “Еко топлана” Бањалука кажу да се тренутно суочавају са највећим изазовима од оснивања, а како напомињу, ријеч је о значајном повећању цијена свих инпута, посебно посљедње године.

- Цијене различитих инпута расту из године у годину, па су тако, посебно у посљедњих пола године, значајно повећане цијене горива, електричне енергије, шумског дрвног сортимента… На примјер, цијене електричне енергије расле су и у претходном периоду, али само од почетка ове године цијена, па самим тим и трошкови порасли су за 40 одсто - наводе из “Еко топлана”.

Како додају, “Еко топлане” су упутиле приједлог надлежнима за превазилажење ове ситуације, а ове проблеме, како истичу, могуће је превазићи на два начина: повећањем цијене гријања или субвенцијама за набавку енергента.

- Искључиво захваљујући властитим резервама “Еко топлане” су до сада обезбјеђивале стабилност и ликвидност пословања, уз успјешно одолијевање расту цијена. Цијене гријања за наше кориснике у овој сезони нису мијењане као и у посљедњих пет година, односно од оснивања “Еко топлана” - подсјећају из овог предузећа.

Иако су, како додају, сва ова повећања цијена до сада компензована из властитих резерви “Еко топлана”, тако да крајњи корисници нису осјетили ове негативне ефекте, након посљедњих поскупљења даље пословање и ликвидност предузећа могли би бити озбиљно нарушени.

- Усљед енергетске кризе и кризе у Украјини дошло је до енормног раста цијена на међународном нивоу, поремећаја у ланцима снабдијевања и неизвјесности када је ријеч о набавци енергента, не само за сљедећу и сезоне након ње већ и до краја текуће сезоне гријања - истичу из “Еко топлана”.

Упозоравају да је процес набавке дрвног сортимента веома комплексан. “Еко топлане” су, додају, као и претходних година започеле набавку енергента на вријеме, још током протекле сезоне.

- Међутим, ријеч је о великим количинама дрвног сортимента, па је процес набавке сукцесиван. С обзиром на наведене проблеме, иако смо се унапријед договорили о потребним количинама за ову сезону гријања, поремећаји у ланцу снабдијевања могли би довести у питање и завршетак ове сезоне гријања - упозорили су из “Еко топлана”.

Додатни изазов је, истичу, набавка мазута, за који је неизвјесно, осим енормног раста цијена на свјетском тржишту, да ли ће уопште бити могућа његова набавка у будућем периоду.

- “Еко топлане”, у складу са првобитним планом, више од 95 одсто топлотне енергије производе из биомасе као обновљивог извора енергије, док се преосталих до пет процената производи сагоријевањем мазута. Ипак, иако се ради о много мањим количинама у односу на период када је у функцији била стара топлана, како би систем даљинског гријања функционисао, неопходна је одређена количина овог енергента - појаснили су из “Еко топлана”.

Како додају, упркос великим проблемима са којима се суочавају из дана у дан, “Еко топлане” улажу максималне напоре како би привели ову сезону крају и у складу са прописима, временским условима и спољним температурама продужили сезону гријања ако и док за тим буде потребе.

- Данас, готово пет година након оснивања “Еко топлана”, свједоци смо значаја одлуке о промјени енергента у нашем граду, због чега су негативни ефекти кризе која је, када је ријеч о енергентима, изузетно изражена на глобалном нивоу, захваљујући биомаси, која је домаћи енергент, далеко мањи него што би били да се као енергент и даље користи фосилно гориво, односно мазут који се увози из иностранства и чије цијене се због утицаја различитих фактора на свјетском тржишту мијењају веома често - наводе из “Еко топлана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана