Освјежење у оази мира драже од мора

Јасмина Салопек
Освјежење у оази мира драже од мора

Купање у Врбасу и сунчање на његовим обалама, вожња чамцима, лијепа ријеч у добром друштву и партија шаха у хладовини, идеалан су начини да се побјегне од врућине.

Плажа Абација код Зеленог моста, као и она у Српским топлицама ових дана су омиљена мјеста на којима грађани траже спас од високих температура.

Први посјетиоци и купачи своје мјеста у хладовини заузму већ ујутру, а већина их по освјежење долази послијеподне да уз ријеку одмори од радног дана, осунча се или попије пиће у неком од кафића на обали.

Стална гошћа на Абацији Драгана Марић рекла је за “Глас Српске” да се сваке године купа у Врбасу и да слободно вријеме љети воли да проводи управо на овој плажи.

- Врућине су постале неподношљиве и само се у Врбасу успијевам расхладити. Радије бирам боравак поред ријеке него градске базене и море - рекла је Марићева.

Прича да је први пут у Врбас крочила када је имала седам мјесеци и да од дјетињства сваки слободан тренутак проводи са пријатељима уз ријеку.

- За Врбас ме вежу лијепе успомене. Више волим доћи ту и купати се него ићи на базене. Свјесни смо да је загађен, али то ме не омета да уживам - додаје Марићева.

Љубав према Врбасу, како каже, пренијела је и на своју дјецу.

- Врбас ми је најљепша ријека. Навикла сам да је вода хладнија, уђем на пет минута, расхладим се и онда два сата уживам на сунцу - казала је Марићева.

Обале Врбаса идеално су мјесто за одмор и предах и оним мало старијима који у хладовини увијек нађу времена за партију шаха или карата.

Пензионерка која се представила само именом Јадранка, која је на плажу дошла са унукама, каже да је као дјевојка најљепше дане провела уз Врбас.

- Мој муж је дуго година возио дајак чамац па смо знали од Ребровачког моста отићи до Карановца и назад. Сада ријетко кад уђем да се окупам, али волим довести унуке да овдје уживају - каже Јадранка.

Обала ријеке Врбас од прошле године богатија је за још једну уређену плажу у насељу Српске топлице. Многобројни мјештани тог насеља, нарочито пензионери, воле да се спусте у ову оазу за одмор.

Један од њих је и Марко Томашевић који каже да му је обала од куће удаљена километар, те да ту највише воли да проводи љетне дане.

- Дођем када год ми се пружи прилика. Дружим са пријатељима, играмо карте и заједно се опуштамо уз ријеку. Међутим, често видим да несавјесни посјетиоци остављају смеће гдје год стигну, што није уреду јер је ова ријека наше благо. Оно што имамо требало би да чувамо и да у њему уживамо - рекао је Томашевић.

Туристи

Осим Бањалучана, плаже на Врбасу посјећују и многобројни туристи, а један посјетилац из Горажда рекао је за “Глас” да често дође родбини у посјету, па се спусти до Врбаса да се мало расхлади, чита књигу или попије кафу.

- Ријека је предивна, а плаже уређене. Ово је идеално мјесто за расхладити се у врелим љетним данима - казао је посјетилац који нам је само открио одакле је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана