Освештана Црква Светог Ћирила и Методија у Љубачким долинама

Срна
Освештана Црква Светог Ћирила и Методија у Љубачким долинама

Бањалука - Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је данас Свету архијерејску литургију поводом освештања Цркве Светог Ћирила и Методија у Љубачким долинама, код Бањалуке, а свечаности присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Уз саслужење свештенства Бањалучке епархије, освештан је и звоник ове цркве брвнаре у Етно-селу музеју “Љубачке долине”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик том приликом је приложио Цркви 500 КМ.

Владика бањалучки Јефрем рекао је да је освештањем овог храма, посвећеног словенским учитељима Ћирилу и Методију, амбијент етно-села у Љубачеву комплетиран.

“Црква се оставља нашем народу да се подсјети на нека давна времена, односно како се живјело у протеклим вијековима, посебно у доба робовања. Ово треба показати и странцима”, истакао је у обраћању владика Јефрем.

Он је додао да је мало цркава брвнара из тог тешког времена сачувано, али да је Српска православна црква уз помоћ вјерног народа успјела да их обнови.

Владика Јефрем је подсјетио да су цркве брвнаре имале велику улогу док се није дошло до слободе.

“Оне су биле ту да сачувају духовно биће и националну свијест народа”, рекао је епископ Јефрем и захвалио ктитору за изградњу Храма.

Ктитор Цркве Недељко Бранковић рекао је новинарима да је радостан што је освештан овај храм.

“Етно-село је овом црквом обогатило и проширило своју и бањалучку туристичку понуду”, рекао је Бранковић, говорећи о цркви у којој се налазе иконе из 18. вијека и звоно из 1939. године које има бурну и занимљиву историју.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да су тај град и етно-село у Љубачеву данас добили духовни храм који ће послужити вјерским потребама, али и проширити туристичку понуду.

Свечаности, коју организују Српска православна парохија Јаворанска и етно- село музеј “Љубачке долине”, присуствују министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, бројни вјерници и званице из јавног и друштвеног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана